8 Ekim 2012 Pazartesi

Kaunas-Litvanya

 Tallinden sabah kalkan otobüs ilk önce rigaya uğrayip oradan kaunasa gidecekti ve doğal olarak aktarma yapmam gerekiyordu riga otobüs terminalinde.Toplamda yolculuk 8 saat falan sürdü.Tallinn-riga arası otobüs gayet lüksken,riga-kaunas arası bildigin 1970lerdeki belediye otobüsleri tadındaydı.Zaten estonyadan rigaya sınırı geçtiginiz anda atmosfer bir anda batı avrupa'dan,eski sovyet ülkeleri atmosferine dönmekte.

 Aslında tallinn gibi kaunastanda hiçbir beklentim yoktu.Kim biliyo ki aslında böyle bir şehri?

Otobüsten indik,hatunumda gelmişti zaten.

 Şimdi kaunas'ın olayı ne?
Aslında hiçbi olayı yok.Şehir bir süre litvanyanın başkentligini yapmış,şimdi aşagı yukarı 300.000 nüfusuyla ülkenin en büyük ikinci şehri konumunda.Hansa ligine dahil bir şehir oldugundan dolayı her sene festivali yapilir,çokta eglenceli geçer aslında.Gel gör ki gemideki kontratım 6 ay sürdügü için ve genelde yazın bittigi için katılamadım hiçbi zaman.
 Şehirden 2 tane nehir geçiyor nemunas ve neris adında.Bu nehirlerin tam kesiştigi noktada ise eski şehir var.2 nehir de rusyadan başlayip baltık denizine döküldügü için baya kirli.
 Şehre gelince ilk önce yapılması gereken euroyu litasa çevirmek.1 euro=3.54 litas ediyor ve kur sabit.Genel olarak bakıldıgında tekstil/ayakkabı vs. hariç herşey türkiyeden bir %20 falan daha ucuz.

 Aslında kaunasta görülecek çok fazla birşey yok diyebilirim.Genelde festivaller eski şehirde yapilir.Eski şehiri gezmek yarim gün aliyor.Bunun dışında eski şehirde baya fazla kehribar satıcısı bulunabilir.Şehrin genel görüntüsü şu şekilde:




 Eski şehir:




 

Bunun dışında,kaunasta Laisves aleja görülmelidir.Avrupanın en uzun yaya yollarından birisidir kendisi.Saglı sollu magazalarda mevcut.İstiklal caddesinin 2-3 kat geniş hali diyebiliriz.Ama istiklal kadar kalabalık değil hiçbir zaman.



     Tabi eksik olmayan birşey de var bu caddede:
  Laisveste yürürken değişik insanlar görebilirsiniz:


 Laisves caddesinin sonunda da St. Michael the Archangel kilisesi var:

  Laisves caddesinin dışında,kaunasın bir de kalesi var 14.yüzyıldan kalma.Onun fotograflarını almamışım ama kale yıkıldıgı için yeniden yapmış adamlar gerçegine uygun olarak.
 Bunun dışında kaunasta bir adet savaş müzesi mevcut.Müzede her türlü alet edevatın dışında,sovyetlerden ayrılırken yapılan savaşta ölen insanlar için anıtta mevcut.Anıttaki ateş hiç sönmüyor.

  Başkada bişey yok aslında görülecek.2 tane alışveriş merkezi mevcut şehirde,bir tanesini türkler yapmış.Zaten içine girince anliyosunuz mimariden dolayı.

 Özet geçersem,Kaunas'ı sevdim.Görülmesede olur aslında ama güzel bir şehir.

 Kaunasta bir süre kalmam gerekiyordu,lakin bu demek değildir ki başka yerlere haftasonu için gitmedik.
Sonraki durak,Trakai olacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder