25 Ekim 2012 Perşembe

Juneau-Alaska

  Geldik Alaskanın başkentine.
Eyalette fairbanks veyahut anchorage gibi büyük şehirler olmasına ragmen,Juneau eyaletin başkentliğini üstleniyor.Baya ufak bir yer,topu topu 31.000 nüfusu var.Ekonomiyi devlet yönetiyor genelde,insanların çogu devlet memuru.Yazın gemiler ciddi miktarda turist getirmekte -1 milyon kadar-,bunun dışında bi de balıkçılık var işte.

 Şehrin başka bir özelligide ana caddede sürüyle mücevherat ve saat mağazası bulunması.Bu olay karayiplerde de var ama burada beklemiyodum açıkçası.Ayri bi ambiyansı olmuş bu durumun.Eyaletin önde gelenlerinden bazıları turizmin Juneau'yu *fahişe* yaptigini söylüyor ama bilemicem o konuyu.

 Bunun dışında Juneau'ya 2 şekilde ulaşabiliyorsunuz.Ya seattle'dan uçaga bineceksiniz,veya gemiyle geleceksiniz.Dağlar yüzünden kara bağlantısı yok.

Şehrin tarihi çok kısa aslında.Alaska ruslardan satın alındıktan sonra -ki satın almayi öneren adamla çok dalga geçmiştir amerikalılar- kurulan ilk şehirlerden bi tanesi.Altın bulununca millet akmış tabi.

 Alaskadaki çogu şehir gibi Juneau'nun kuruldugu bölgede daha önceden alaskanın yerlilerine aitmiş.Şimdi nüfusun büyük çogunlugu beyaz,sonra yerliler geliyor.

  Gemiden hemen çıkınca şöyle bir manzara karşılıyo sizi:
 Juneau'da yapilacak şey bol,Mount roberts tramwayına binip şehri tepeden izleyebilirsiniz:
  Ben yapmadım gerçi bunu.
Şehri çevreleyen dagların hemen arkasında mendelhall glacier var,türkçeye çevirirsek buzul.Burada 300 kişilik bir husky kampı var.İsteyen helikopterle gidip huskylerle falan takılabiliyo.Gel görki buna 500 dolar vermek istemedigimiz için,yapmadık.İsteyen verebilir ama,gidenler baya eğlenmiş.

 Şehirden birkaç fotograf:







  Alaskadaki her şehir gibi efsane bir manzarası var:





  Çok bişey yapmadım aslında şehirde.Boş boş gezerken müze buldum,giriverdim içine:




  Juneau aslında Douglas adlı başka bir şehirle 1970lerde birleşmiş,karşı karşıyalar,arada bi köprü var.
Şehrin içinde görülecek çok bişey yok,asıl olay çevresinde,ama turlar baya kazık oldugundan dolayı çok yanaşmadık o işe biz.

 Totemde eksik değil tabi:



  Heryere ne kadar uzak oldugumuzu gösteren klişe tabelamiz:
  Bizimle beraber holland americanın gemiside gelmişti:
  Şehrin bu hale gelmesinde en büyük katkıyı yapmış madenciler unutulmamış tabi:
  Ayımızda mevcut:

 Juneau'yu diğer şehirlerden ayıran en önemli özelligi şu;kış aylarında ayılar şehre iniyorlar.İnsanlarda bu durumu o kadar kanıksamış ki sallamıyolar hayvanları,onlarda zarar vermiyo zaten.

 Bu çanın olayını anlamadım ama çekmiş bulundum fotografını:

 Şehirde walmart  yok,aynı şekilde starbucksta yok.ABD'de zincir olan hiçbir yer yok Juneau'da.Adamların kendi şirketleri var bunun yerine.Gerçi alaska çokta ABD'den sayılmıyor,kültürü farklı,insanların yaşayış biçimleri farklı,vs.

 Tepeden fotografını çekmeyi unutmadım ama:
 Bu şehirde favori restoranlarım arasına girecek bir mekan vardı:
http://twistedfish.hangaronthewharf.com/
 Kendileri sadece yazın açık,fiyatlar uygun,porsiyonlar amerikan porsiyonu şeklinde dev gibi,ve envai çeşit deniz ürünü var.
 Kilo almadıysak,alaska sezonunda hayvan gibi çalişmamız sebebiyledir.

 Juneau'yla işimiz bittigine göre,sonraki limana geçebiliriz.
Dünyanın somon başkenti,Ketchikan.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder