23 Kasım 2012 Cuma

Leknes-Norveç

 Evet,geldik Norveçe.

Norveçte 1 fyord,1'de kuzey kutup dairesi cruise'ları yapacaktık.İlk önce kuzey kutup dairesi oldu tabi.Yine amsterdamdan başlayarak dünyanın en kuzeyindeki mekanlara gitti gemi.İlk durak Leknes adında ufacık tefecik bir köy(2500 nüfus).

 Gemiyle norveçe gitmenin en büyük avantajı kara yoluyla gidemeyeceğiniz yerlere gemiyle çatırt diye ulaşabilmeniz.Norveç cruiselari bunun en önemli örneğiydi çünkü gittiğimiz yerler *allahın unuttuğu yer* kategorisinde ve inanılmaz ufak köylerdi.Norveçin dağlık olduğunuda gözönünde bulundurursak,karayoluyla zar zor gidilebilir buralara.

 Norveçte cruise sezonu haziran gibi başliyo,ağustos sonu bitiyor.Zannedilenin aksine çok yoğun bu sezonda adamlar.

 Şansımıza lekneste hava açıktı.Liman bölgesi gemiyi alacak kadar derin olmadığı için,filikalarla ulaşım sağlaniyor.Bunada *tender* deniyor,zaten açıklamıştım daha önce.

 Liman bölgesi şu şekilde:

 Hacı burası nerde? diye soracak olanlar için haritada hazır zaten:

Norveçte heryerde görebileceğiniz tek bir şey var,o da Trolller.Her limanda,her köyde vs.deli gibi troll vardı.İskandinav mitolojisinde önemli bir yere sahip kendisi.FRPyle uğraşanlar,yüzüklerin efendisidir vs. izleyenler bilir zaten ne demek istediğimi.
 Ahanda bu troll:
 Norveçten alınabilecek tek hediyelik eşyada troll zaten.Çoğu el yapımı oluyor.
İskandinav mitolojisine göre troll denilen yaratıklar,4 parmaklı,insandan biraz daha büyük,biraz salak,güneşe çıkınca taşa dönüşen yaratıklarmiş.Bizde nasıl eskiden anneler çocuklarını korkutmak için gulyabani falan gelicek diyosa,norveçtede hala *troller gelir seni alir* tarzı masallar var işte.

 Leknes ufacık bir köy olmasına rağmen,alışveriş merkezi eksik değil adamlarda.Hatta Norveç genelinde birşey almak istediğinizde,fiyat lira olarakta gösteriliyor.

 Ülke genelinde oldugu gibi doğası efsane:








 Köy merkezindeki troll unutulmamış tabi:

 Açıkçası leknes bu kadar.Başka bi olayı yok burasının.Çevrede görülecek birçok şey var ama onun için 1-2 gün gerekiyor tabi.Viking müzesi,köy kalıntıları vs. mevcut.

 Huzurdan kendinizi kesebilirsiniz burda.Olay o.Bize hiç gelmez burası söyleyeyim.

Sonraki liman Höningsvag.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder