5 Kasım 2012 Pazartesi

Karayipler hakkında genel bilgiler

-Karayipler dedigimiz yer aslinda suruyle adadan olusan bir topluluktur.Adalarin en buyugu kuba olmakla beraber en populer olanlari Porto Riko(eski ispanyol kolonisi,simdi amerikanin),St.thomas(yine amerikanin) ve St.Martindir.Ayrica Haiti ve Dominik cumhuriyetinin paylastigi ada kubadan sonra adalarin en buyugudur.

-Adalarin kendi aralarinda olusturdugu birliklerin en buyugu dogu karayipler toplulugudur.Ayni para birimi kullanilir ve adalar arasi serbest dolasim mevcuttur.Bu topluluga uye olmayan bagimsiz ada devletlerine ozel gecis sartlari uygulanir -barbados gibi-.

-Adalarin hepsi ingiltere,fransa,ispanya veya hollanda kolonisidir.Hollandanin kolonileri olan adalar -hollanda antilleri- diye gecer ve adalar arasinda yasam standardi en yuksek olanlar bunlardir(ABden direk para yardimi alirlar cunku).Hollanda antilleri 2012 itibariyle dağıldı,Aruba hariç hepsi hollanda krallıgının direk yönetimi altında.

-Amerikalılar için karayip adaları ucuz tatilden başka bir şey değildir.Nasıl ki biz tatil için antalya'ya vs. gidiyorsak,amerikalılarda karayiplere gider.Özellikle Doğu ve orta eyaletlerde oturanlar.Batı eyaletlerinde oturanlar hawaii'ye gider.Ama bu demek değildir ki sadece ucuz amerikalılar gider,özellikle aruba ve curacao'da gayet lüks villalarda bulunmakta(fiyatlar ucuz).

-Hollandanin kolonileri Aruba,Curacao ve Bonairedir (ABC diye gecer).Ekstra olarak St.Maartende dahildir buna.Adalarin hepsi Hollanda kralligina bagli olup bazilari icislerinde bagimsizdir ve ayri para kullanir.Aruba kendi parasini,Curacao ve St.Maarten hollanda antillerinin kendi para birimini kullanir.

-Fransa kolonileri St.Martin,Guadeloupe,Martinique vs.dir.Sadece St.Martinde bulundum cok bisey bilmiyorum acikcasi.Lakin bildigim sey bu adanın yerlilerinin hollanda tarafı gibi rahat ingilice konuşamadığıdır.

-St.Maarten-St.Martin denilen ada aslinda iki ulke tarafindan paylasilan dunyanin en kucuk adasidir.Adanin yarisi fransanin yarisi hollandanindir ve yaklasik 300 yildir savasmadan pasa pasa birlikte yasamaktadirlar.Adanin fransiz tarafi euro,hollanda tarafi gülden kullanir.Baskentler birbirine cok yakin olup bisikletle 1 saatte gidilebilir.Fransiz tarafini daha cok sevdim sahsen.Hollanda tarafindaki butun dukkanlar vergisizdir ve dunyada tektir bu.Kolayi vergisiz alirsiniz mesela.Cruise gemileri hollanda tarafina gelir sezon boyunca ve cok kalabalik yaparlar.Fransiz tarafi sakindir,hostur.

-Istisnasiz butun karayip adalarinin yerlileri kolonilesme doneminde soykirima ugramistir ve yerlerine afrikadan koleler getirilmistir.Getirilen ilk koleler iklime alisamadigi icin cogu olmustur.Simdi yasayanlar o afrikali kolelerin torunlaridir aslinda.Kendileri hristiyan olup gayette muhafazakar insanlardir.Mayo giymek vs. sadece kumsalda serbesttir mesela,sehir merkezinde mayoyla gezemezsiniz.Üstsüz güneşlenmekte yasaktır.

-Gittigimiz adalarin cogu dumduz oldugu icin bisikletle gezilebilir.Adalarin bazilari volkanik oldugu icin ormanlarla,daglarla vs. kaplidir (grenada gibi).Bu tur adalarda bir yerden bir yere gitmek 2-3 saati bulabilir -ki hakkaten kucuk bir yerdir).Lakin doga acisindan essizdir.

-Kendileri bagimsiz olan adalar fakirdir ve bunu hissedersiniz (barbados haric).Fakirlik ara sokaklarda hakkaten rezalettir.Lakin kis mevsimi diye bisey olmadigi icin bu elemanlar cokta sallamamaktadir fakir olmayi aslinda.

-Hava durumu 25 derece ve sabittir.Lakin nemden dolayi 40 derece falan hissedilir (merhaba kipris!).Arada bir yagmur yagar.Bulutlu oldugu zaman bile gunes cok pis yakar lakin hissedilmez bu.Havanin acik oldugu zamanlarda gunesin yaktigini hissedersiniz ve acitir kendisi(boyle biseyi ilk defa hissettim evet).

-Istisnasiz butun adalarda buyuk bir duty free alisveris merkezi bulunur.Genelde mucevher agirlikli olup hersey bulunur aslinda vergisiz.

-Adalarin gecim kaynagi gerizekali obez amerikalilara 1 dolarlik mali 6 dolara satmaktan ibarettir aslinda.Evet amerikalilar gerizekalidir.Cok pis kaziklanir kendileri,lakin cok akilli olduklarini dusundukleri icin farkina varmazlar bu durumu.Pazarlik diye bir olay varda,neyse.

-Hollandanin antilleri kumarhanelere ev sahipligi yapar.Arubanin en büyük kumarhanesinin sahibi kim midir? Tabiki bir Turk.Kendisi Trde kumarhaneler yasaklaninca gelmis.Ayrica butun karayip adalarinda kara para aklama vs.girla gider.

-Adalardaki kumsallarla Turkiyedeki kumsallar arasinda 2 fark vardir.Abazan-apaci tipler yoktur ve denizin rengi hakkaten turkuaz ve tertemizdir.Tuple dalis cok populerdir.Adaların çogunda mercan resifleri bulunur.

-Adalarda ispanyolca konusan buyuk bir kesim vardir.Tabi ki kubalidir bunlar.

-Jamaikalilar karayiplerin her yerindedir.Gittikleri yerlere -jerk chicken- larinida gotururler.Tatmadim aslinda bilemicem nasildir tadi ama guzel duruyo.

-Reggae her yerdedir.Bizim gibi dolmus kulturleri olup,dolmusta arabesk degil reggae calar.Her yerde bob marley vs. gorursunuz.

-Halk turistleri pek sallamaz.Kaziklarlar ama.Asil gecim kaynaklari turistlerdir lakin adamlar bilir ki sallamasalar bile turist gelecek.

-Asil karayipler sezonu kistir.Cunku yazin hortum sezonu baslar,ara sira hortum falan olusur.Lakin bazi gemiler butun sene boyunca karayiplere gider.Cogu firmanin gemisi yaza dogru ya avrupaya yada alaskaya gider.

-Adalarda tarihi eser denilen sey koloni doneminden kalma kaleler falandir -300 senelik falan-.Bizi pek acmaz lakin ilgi gorur baska turistlerden.Adalardaki asil olay gece hayati,kumsal ve dogadir.

-Her adanin kendine ozgu birasi,likörü vs. vardir.Yemek kulturuyle cok ilgilenmedim lakin cok kuba ve jamaika restorani gordum.En popüler cipsleri kurutulmuş muz parçaları(hayır tadı güzel değil).

-Adalarla alakali ilginc bir olay ise,hollanda-fransa ve ingiltereye bagli olan adalarin AB uyesi olmasidir.Kendileri ABnin denizasiri kesimini olustururlar.

-Amerikada bos durmamis,4 tane adayi kendi himayesine almistir.Bunlardan porto riko aslinda amerikan eyaletidir lakin adada yasayanlar oy kullanamaz.Bunun disinda ABD eski danimarka kolonileri olan St.thomas,St.john ve St.croixide satin almistir.Bu 3 ada -amerikanin karayipleri- olarak gecer.Hala danimarkanin izleri mevcuttur bu adalarda(sokak isimleri,mimari,vs).Bu 3 adanin hemen yaninda Ingilterenin satin aldigi adalar bulunur.British virgin islands diye geçer bunlar.

-Adaların geneli 1-2 haftalık tatiller için uygun mekanlardır.

-Karayiplerdeki denizi ve kumsalı türkiyede kendinizi kesseniz göremezsiniz.Dünyanın en iyi 10 plajının 6si falan karayiplerde.Muadili Hawaii olabilir sadece.Apaçi denilen tiplerde mevcut değildir ama plajda eşyalarınız çalınabilir.

-Bölgesinin lideri olan türkiye cumhuriyeti devletinin vatandaşları bazı adalar için vize almak zorundadır.Bunlar şu şekilde: 

Aruba:Yeşil ve diplomatige vize yok.Eğer irlanda,ABD,Birleşik krallık,kanada veya schengen vizesi sahibiyseniz gerekmiyor.Bu vizelerin geçerli olması gerek.

Curacao ve hollanda antilleri:yeşil ve diplomatige vize yok.Hollanda büyükelçiligi vize veriyor normal pasaport sahiplerine.Bu vize sadece hollandanın karayip kolonileri için geçerli.

Grenada:Yeşil ve diplomatige yine vize yok.Normal pasaport sahipleri vize almak zorunda,gel gör ki en yakın grenada büyükelçiligi belçikada.Bol şans.

St.Lucia:Normal pasaporta vize yok ama yeşil ve diplomatige var.İngilterede elçiligi mevcut.

Barbados:Vizesiz

St.Thomas:ABD topragı oldugu için bütün pasaportlara vize gerekiyor.

Antigua ve Barbuda:Vizesiz

-Ulaşım konusu şöyle aslında;genel olarak karayip adalarına Miami/new york aktarmalı gidilebilir.Eğer gidilecek ada hollanda veya fransa topragıysa,amsterdam veya paristen direk olarakta gidilebilir.Ayrica eski ingiltere kolonilerine londradan uçuşta var.Her türlü çok aktarma oluyor yani.Bilet fiyatları duruma göre 600-1000 euro arası gidiş dönüş.

-Bazı adalar arası feribot seferleri de var.Aruba-Curacao gibi.

Karayipler ile işim bittikten sonra 7 günü denizde(toplam 15 gün) geçecek Transatlantik seferi için hazırdım.Medeniyetin oldugu topraklara gidicektik sonuçta.

Sonraki liman Portekize ait Azor adalarının başkenti Ponta Delgada olacaktı.

4 yorum:

  1. ABD Turist vizemiz varsa mesela Grenada yine de vize istiyor mu acaba ?
    Blog çok güzel bu arada keyifle okudum.

    YanıtlaSil
  2. Blog anlatiminiz cok guzel kaleme almissiniz. Keyifle okudum.

    Elinize saglik

    YanıtlaSil
  3. soyle update edeyim: grenada vizesi icin high commision of grenada in london'dan vize alinmasi gerekli. Digerleri cok kastiriyor. Bu arada ingiltere konsoloslugunu aradiginizda size grenada icin konsolosluk uzerinden basvurabileceginizi soyleselerde yanlis bilgidir.

    YanıtlaSil