2 Nisan 2016 Cumartesi

Belgrad yazısı nerede lan allahsız?

 Güzel bi soru dimi? Allahsız kısmı doğru ama.
Belgrad'ı yavaş yavaş sindire sindire gezerken,Novi Sad'a gittik,orada ne oldu bilmiyorum ama önceden çektiğim bütün fotoları kaybettim(150 tane falan).
 Sonra kafam bozuldu,*eyh eytere beah* diyip,fotograf çekmemeye karar verdim.Böylece Belgrad yazısı yalan oldu.

 Aslında buraya gelmemin amacı hem arkadaşı göreyim,hem Zagreb'e gidip dövizli askerliği halledeyim,hem de gezeyim idi.Lakin hırvatistan AB'ye girdiğinden dolayı yasaları schengenle aynı yapmış,adam *türkiyeye dön,istanbuldan vizeye başvur,valla burdan olmaz* dedi,önüme taş koydu ama Zagreb biletini gidiş-dönüş 99 dolardan kapattım,bedavadan biraz daha pahalı.Artık dövizli askerlik mayısta.
 Hoş şöyle birşey de var,hafif hayalkırıklığına da uğradım.Bir süredir gitmek istediğim yerlerin başında geliyordu,lakin çok beğenmedim burayı ben.Beklenti olunca hayal kırıklığı oluyomuş.İnsan ilişkileri hariç,direk 90lar Türkiyesi,e zaten Belgrad tarihi boyunca paso bombalandığı ve yıkıldığı için öyle tarihi eser falanda yok.En eskisi Kalemegdan(türkçeye çeviriyim mi hakikaten?) o kadar.

 Yazmıcam ama birkaç pratik bilgi vereyim bari,bomboş kalmasın buralar.

-Para birimi dinar.1 dolar=105-110 arası,1 euro=120 falan,1 poundda 145 dinar falan ediyor.Günlük 3-5 dinar oynuyor kurlar.Havaalanında da aynı kur var,komisyon yok.

-Görülecek yerler Zemun,Ada ciganlija(bildiğin ada evet),Nikola teslanın müzesi ve kalemegdan güzel.Kale'de zaten sürüyle de farklı müzeler var.Teslanın müzesi aman aman değil,lakin tesla coil'in nasıl çalıştığını falan gösteriyorlar.Hatun tesla coil'i açtı,kablosuz florasan lambayı yaktı,üstüne telefon şarj etti yahu.Elin herifi 100 sene önce kablosuz şarj edebiliyosa bize niye yeni teknoloji olarak sunuyolar lan?

-Ana caddesi Knez Mihailova,bizim istiklalin kısası,kale'ye çıkıyor direk.Güzel ama bu cadde,beğendim.

-Zemun'da güzel,hafif ayvalığa benziyo valla.Tekneleri restoran yapmışlar.

-Cumhuriyet meydanı:Şehrin ana meydanı.Atlı bir elemanın heykeli var,millet genelde *atın arka sol bacağında buluşalım* diyo.Taksim yani.

-Skadarlija:Burası aslında ufak bir caddemsi bir yer.Sürüyle fantastik theme restoran mevcut,birazda artistler var işte.Ufak ama.

-Meclis binası:Burası Nikola pasic meydanında,önünde 2 tane at var oradan anlaşılabilir.Bu meydan önemli çünkü O.Ç'lerin hası Slobodan Milosevic halkı buraya toplayıp Yugoslavya liderlerini şantajla ele geçirmiş(orduyu kullanma gücü ver yoksa linç ederler baabında),sonra soykırım partisini başlatmış.10 sene sonra da güçten düşmesi de buradan olmuş.Tarihi bi meydan yani.

-Old Palace:Meclis binasının karşısında hemen.Sırp krallarının residansı iken şimdi town hall olarak kullanılıyor.

-Gardosh:Burası en sevdiğim yerlerden birisi.Zemunun oralarda(zemun aslında bir semt),içinde sanat galerisi olan bir kule burası,manzarası güzel.Çevresi bana Selaniği hatırlattı valla.

-Kalemegdan:Belgrad'ın kalesi.Burada Osmanlı sadrazamlarından Damat Ali Paşanın türbesi de var(hiç türbe merakım yoktur valla).Bizim elçiliğin katkılarıyla yapılmış.Aslında burası baya güzel bir yer.Etrafta satranç oynayanlar falan var ki avrupada ilk defa gördüm bunu.İçinde Sahat kula -çeviriyim mi türkçeye?-,zindan kapıja(kapı?),silah vs. müzesi,hayvanat bahçesi,bide en tepesinde çıplak bir heykel var,heykelin kıçı türkiyeye dönük.
 Bunların dışında burada sürekli bi atraksiyon dönüyor.Kosovayla alakalı filmler burada çekiliyor,ki sırpların kosova manyaklıkları ve kosova meydan muharebesini unutmamalarından dolayı paso film çekiyo adamlar,fantastik.
 Güzel yani burası.

-Her yerde *pekara* denilen pastaneler var,börek vs. gayet kolay bulunabilir.Lakin çok fazla domuz eti kullanılıyor yemeyenlere söyleyeyim.Nası bi yağ kullanıyolarsa 2 taneyi zor yiyorum ki affetmem böreği.

-Yeme-içme,alkol falan bedavadan biraz daha pahalı,porsiyonlar amerikan porsiyonu,paso et yiyo bu adamlar.
 Cevapi:Bu trde de bilinen bir yemek.Pide arası köfte.Lakin kaymak(kajmak)ta koyuyorlar ki bence hiç yakışmıyor.5-10-15 köfteli çeşitleri var.5 köfte herkese yeter ve artar diyorum.200 küsür dinardan başlayan fiyatlarla bulunabilir,2 dolar yani.
 Pljeskavica:Bu balkanların hamburgeri.Baya baya güzeldir ve çoğu yerde içine ekstra birşeyler koyulmasına da izin verirler.Bununla cevapiyi yediğim en güzel yer Good Food adlı büfe.
 Adres: Gospodara Vučića.Şehir merkezinden çok azıcık dışarı(pasha hill denilen yerde,evet paşa) çıkıcaksınız.24 saat çalışıyorlar ve ekmek+köfte vs. herşeyi önünüzde kendileri yapıyor adamlar(ekmek dahil).Lakin Belgradda bu ada sahip birkaç yer daha var,adrese bakınız,aldanmayınız efenim.
 Pizza:Balkanlardaki pizzanın kalitesi italyanlarla yarışır,hatta Venedikte,Napolide falan gayet kötü pizzalar yediğimi söylemem gerek.Güzel yapıyor adamlar ve genelde taze.
 Bunun dışında sarma(biraz farklı ama),baklava falan herşey var trde olan.
Rakı biraz değişik,vodka tarzı ama ballı,erikli falanda yapıyo adamlar.Yemeklerde türk ve avusturya etkisi var.
 Bunun dışında her yerde gyrosçu gördüm ne alakaysa.

-Dil:Hırvatistan kadar olmasa da ingilizce problemi çok yok.Yaşlılar bilmiyor tabi,gençlerde sorun yok.Kiril alfabesi hafif kıllık çıkartıyor gerçi arada bir.Sırpçada 300 küsür tane türkçe sözcük var zaten.Genelde sonuna *ja* ekleniyor.Görünce anlaşılıyo yani.Kapı olmuş kapıja,rakı olmuş rakıja işte.

-Irkçılık:Valla karşılaşmadım.Pasaport polisi 2 soru sordu,sonra saldı direk lakin yanımdaki eleman bildiğin cem yılmaz'ın örneğini verdiği bir ingilizce seviyesiyle *dışarıda dışarıda*(bunu da türkçe diyor) diyip el kol hareketi yapıyordu.Yurtdışına çıkana 2 kelime ingilizcenin zorunlu olması gerek ya,neyse.Elemanı soktular mı ülkeye onu da bilmiyorum valla.Lakin boş pasaporta kıllık çıkarttıklarını duydum,vize yok diye mal mal gitmeyin yani.

-Toplu Taşıma:Biletsiz binilebiliyor ama yakalarlarsa 2000 dinar ceza kesiyorlar ve yakalama şansları var(nereden biliyorum acaba?).Heryerde olan büfelerden 5 gün geçerli sınırsız bileti 1000 dinara alabilirsiniz,normal bilet 95 dinar falan.Kart veriliyor.3 gün,5 gün ve 1 hafta geçerli olanları da var.
 Otobüsler direk 90larda Türkiyenin kullandığı otobüsler,uyarı yazıları bile duruyor ve doluluk istanbul seviyesinde.Hiç oturamadım valla,akraba oluyoduk.

 Ha bu arada hatunlar güzel(novi saddakiler daha güzel),ama baltık ülkeleri tabi bu konuda lider,onu da ekleyelim.Buna rağmen aç gibi gelmeyin,5-6 kişilik yurdum abazanı grupları 15 km.den belli oluyor.Kızlarda pas vermiyor zaten bunlara.
 
 Haydi bakayım,hayırlı olsun bu yazı.

Sonraki destinasyonum tamamen sürpriz yalnız.Cidden sürpriz ama,benden hiç beklenmeyecek bir yere gidiyorum bi İstanbul'a uğrayayım 5-6 gün de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder