13 Ocak 2016 Çarşamba

Yok artık

Değişik şirketlerde toplam 6 kontrat yapmış birisi olarak *lan herşeyi gördüm,artık şaşırmam* diye düşünüyodum.
 Murphy yine ağzıma çaktı.Çok ağır hemde.

Olayın background'u şu şekilde;
Bi 6 ay önce bizim şirket yeni bir departman açtı *port and shopping guide* adında.Bu adamların olayı karayipler ve alaskada limanlarda olan duty free shop'ları tanıtmak.
 Bu pozisyonu farklı şirketler Amerikan gemilerinde yapiyor zaten.Bu işin amacı limanlardaki pırlanta,değerli taş ve saat satan mağazaları millete tanıtmak -ki inanılmaz fazla var-.
 Yani rolextir,tag heuer'dir falan limanda daha ucuza bulunabilir kara ve gemi fiyatlarına oranla.

Düşününce olay mantıklı,gemideki farklı bir şirket *port and shopping guide*ları işe alıyor ve bunların amacı gemideki elemanları limanlarda alışveriş yapmaya özendirmek.
 Basitçe konuşursak bu adamlar bizim en önemli rakibimiz.Karşılıklı nefret ilişkisi var yani.

 İşin mantıksız kısmı ise şu;
Gemideki mağazaları yöneten şirketle,port and shopping guideların bağlı olduğu şirket aynı ve bu guidelar cruise boyunca *limanda daha ucuza nasıl alışveriş yaparsınız*'ı konuşuyor müşterilerle.
 Şirketin mantığı ise şu:*Senin mağazada herşey yok,o bakımdan sende olmayan mallar için port and shopping guide müşterilere özel indirim veriyor limanlarda*
 Yani çalıştığım şirket kendi mağazalarının fiyatlarını kötülüyor ve daha sonra bana *hedefin şu kadar pırlanta* diyebiliyor.
 Şu ana kadarki kayıbım en azından 30bin pound civarında.Çok ciddi bir rakamdan bahsediyorum.Ve bu kayip *legal*.

 En son dün müdür tarafından bana limandaki mağazaların haritasını içeren bir broşür verildi ve bunu *müşterilere vermem* söylendi.
 İyide ben niye kendi mağazamı kötüleyen broşürü millete veriyorum yahu?

İşin iç yüzü çok garip.Çalıştığım şirket limandaki mağazaların kendi mağazalarından daha ucuza mal verdiği biliyor ve kendi mağazasını kötülüyor.

 Sinirden gülesim geldi,nasıl bir mantık?

Lan italyan gemisinde çalışırken bile böyle bir mantıksızlık yoktu.Hani karşılaştırma açısından söylüyorum.

 Çok cins bir durumla karşı karşıyayım.Swingerlıktaki mantığı bile anladım ama bunu anlamadım,olaya gel.

 Fantastik.

9 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. S.a hocam gemi işleri nasıl olur diyerek arattım senin blogu buldum. Baktım 2012 den beri güncel tuttuğunu gördüm bende birkaç soru sormak istedim umarım cevaplarsın :)

    Ben Lise bilişim bölümü, bilgisayar teknik servis dalından mezun oldum. İlk sene üniversiteyi kazanamadım, zaten ailemin de durumu olmadığı için dershane filan gidemedim. Çevremdeki işlerde çalışayım dedim birkaç fabrikaya filan girdim 1000 liraya it köpek yerine bile koymadan çalıştırıyorlar. Biraz araştırdım bu gemi işlerine denk geldim.

    - Gemilerde çalışmak için gemi adamı sertifikası almak gerekiyormuş, bu belge ücretlimi? Ücretliyse ortalama ne kadardır.
    - Gemilerde benim alanıma uygun işler olur mu(bilgisayar üzerine, hani teknik servis elemanıyım bilgisayar arızası filan tamamda, ha şu programı kulanıcaksın öğren deseler öğrenirim) yoksa orada da garson vb. gibi işlerde mi çalıştırırlar?
    - Gemi işleri zor oluyor mu? Birkaç arkadaşa sordum bilende bilmeyende zordur dediler. Anladığım kadarıyla güzel para bırakıyor iş :) Herhalde zordur? Yük gemisi filan ne gibi işler yaptırıyorlar?
    - Gemi adamı sertifikasını aldım diyelim. Birçok denizcilik şirketi var. Yük gemisi filan. Bunca zamandır bu iştesin vasıfsız biri için başlanması gereken en sağlam denizcilik şirketi hangisidir?

    Uzun oldu, eğer cevaplarsan gerçekten çok sevinirim şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Cruise gemilerinde calismak icin akici ingilizce ve istenilen pozisyonda 5 yildizli otel tecrubesi lazim.
      Yuk gemilerini bilemiyorum ne yazik ki.

      Sil
  3. Oncelikle cok ama cok tesekkur ederim meslek tercihim 180 derece degisti yani hep arastirma yaparim ama bu blog bi carptı yuzume,MSC gerceklerini gordum,ingilizceye ek almanca ve fransizcami lise seviyesinden yukseltme ve otelde deneyim kazanip MSC garsonluga girme hayalleri gitti.Her yazi cok samimi kendim gitmis gibi hissettim.Hayatiniz cok guzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu yazi MSC hakkinda degildi valla.
      Tecrube kazanmak icin Mscyi kullanabilirsiniz.

      Sil
    2. Msc hakkinda olmadigi acik da ben butun yazilari okuyup sonuc olarak meslek secimimden garsonlugu cikardim yani siz nasil bas ettiniz irkcilik,binbir turlu uyuz davranislar falan,ben zaten para icin degil okyanus,deniz sevgisinden gidecektim gidersemde ama o da bitti siz sabirlisiniz

      Sil
    3. Anlattığım kadar kötü değil,arada bir numuneler çıkabiliyor.
      Amerikan şirketleri daha mantıklıdır bu konuda.Garsonluk tek seçenek değil gemi için,casino bölümü var ,shop bölümü var,bilgisayar bölümü var vs.

      Sil
    4. Sizin bi tavsiyeniz var mi 19 yasindayim universite secme zamanlarimiz suan neler yapmaliyim sizcee

      Sil
    5. 21 yasindan once sadece bazi avrupa gemilerinde(costa ve msc) de calisabilirsiniz.
      Ne yapmaniz gerektigini ben bilemem.Size yardimci olabilirim sadece,hayat sizindir.

      Sil