1 Aralık 2012 Cumartesi

Yeni şirket+Gemiadamı cüzdanı almaya çalişmaca

 Kontratın ortalarına doğru beni starboarda gönderen abimden mail aldım.Yeni bir şirkete(MSC cruises,italiano kendileri) daha personel göndericekmiş,parası şöyle şöyle,ilgilenir misin tarzı.

 Verdikleri para şu an aldığımın aşağı yukarı 2 katı olup,bide euro olunca atlayıverdim tabi.Babamızın hayrına yapmıyoruz sonuçta bu işi.Lakin bu kararın hayatımda verip verebileceğim en yanlış kararlardan birisi olacağını sonradan anlıcaktım.

 İlk önce ön bilgiyi aldım kendisinden,gemiadamı cüzdanı çıkartmak gerekiyomuş.Nası yapicaz vs. derken,daha önce MSC'de çalişmiş birisinin numarasını verdi,onun gemiadamı cüzdanı aldığı yere başvurduk.

 Şimdi bu iş kolay gibi görünsede,aslında değil(bürokrasi var lan işin içinde).Cüzdan çıkartırız vs. diyip dolandıran sürüyle firma mevcut.İstanbul liman başkanlığının websitesinde güvenilir firmaların listesi var.

 Eleman akademi denizcilikten almıştı bunu,bende oraya başvurdum.Üsküdarda kendisi.

Cüzdan için 5 temel STCW kursu almanız gerek.O da 9 gün sabahtan akşama kadar sürüyo.STCW ne demek diye soranlara,gemideki temel güvenlik eğitimleri diye bi cevap verilebilir.Gemiden alınan STCW sertifikaları kabul edilmiyo ayrıca(ah güzel(!) ülkem be).
 Kursun bitiminden sonra sınav oluyo,sınavdan 1 hafta sonrada sertifikalarla beraber istanbul liman başkanlığına cüzdan başvurusunda bulunuyosunuz.

Burda önemli olan kısım,kurs devam ederken ara ara liman başkanlığından müfettişler geliyo,sınav sırasında da geliyo kendileri.Yoklama falan yapiyolar,eğer yoksanız,baştan başliyosunuz kursa.

 Sınavdan sonra belirlenen birkaç hastaneden birine gidip sağlık raporu almak gerekiyo bide.
Ayrica süper devletimiz *yolcu gemisi* diye bişey tanımadığı için,satış elemanı olarak cüzdan alamiyosunuz.Kamarot için almak gerekiyor.

Sıkıntı şurda,istanbul liman başkanlığı denilen yer her gün sıkış tıkış ve sadece 3 tane banko çalişiyor.Prosedür şu şekilde:
 3 tane banko ayri ayri işlere bakıyor.İlkinde belgeleri kontrol ettikten sonra parayı yatırmak için en yakındaki ziraat bankasına yönlendiriyolar.Cüzdanla beraber kartta veriyolar,toplam 180 küsür lira tutuyor.

 Parayi yatırdıktan sonra tekrar sıra numarası alıyosunuz,bu seferde başvuruyu tamamlamak için.

Olay şu,her 3 bankodan da numara aldığınızda büyük ihtimal kağıtta şöyle yazıcak:''önünüzde 200 kişi var''.İlk gün sadece parayi yatirabiliyosunuz yani.İnanılmaz rezalet bi mekan.

 Bunun dışında,internette saçma sapan sürüyle bilgi var.Bana denilen askerlik tecil belgeside isteniyo şeklindeydi(kursta aynı şey dedi).

 Askerlik tecil belgesi içinde New York başkonsolosluğuna gitmem gerekiyodu.Daha sonra anlatıcam onu.

New yorktan askerlik tecil belgesi alınca,başvuruyu tamamlamak için tekrar gittim liman başkanlığına.Gel gör ki adamlar askerlik belgesi istemedi(kursu çok pis kınadım şimdi bak).

 Belgeler şöyle:
-Kurstan alınan STCW 95 sertifikası
-Kimlik fotokopisi
-Liman başkanlığından alınan dilekçe.Yeterliliğinize göre dolduruluyo.
-Sağlık raporu
-Sağlık raporunu Hudut ve Sahiller Sağlık genel müdürlüğünde onaylatıp,ekstra bi kağıt almak lazım,bi de o.
-4 tane fotoğraf
-Banka dekontları
-Kamarot için başvuru yaptıysanız benim gibi,kırtasiyeden alınan bonservis kağıdını dolduruyosunuz.

 Sonuç olarak 1 ay sonra belge çıktı.Normal şartlarda geçerliliği 5 sene ama erkekler için askerlik süresine göre geçerliliği var.Benimki 2016ya kadar geçerli olarak geldi.
 Hoş çokta önemli bişey değil.Sonuçta MSC gemileri panama bandralı olduğundan dolayı panama gemiadamı cüzdanı çıkartmak zorunlu gemi içinde.

 Cüzdanı aldıktan sonrada iş bitmiyo,aksaraydaki emniyet müdürlüğüne gidip en arka sayfasına *pasaport yerine geçer* damgası bastırmak lazım.O gerçi 2 saatlik iş ama,emniyet müdürlüğünün ana dili rusça heralde,dumurlardan dumurlara sürüklendim.

 Cüzdan şu:

 İstanbuldan başvurmak toplam 3 hafta civari sürüyo,cüzdanın çıkmasıda 15-20 gün.Diğer liman şehirlerinde yoğunluğa göre kısaliyo tabi bu olay.

 Artık New york başkonsolosluğundaki askerlik tecili macerasını anlatma zamanı geldi zannedersem.

İstikamet tekrar amariga.

3 yorum:

  1. bilgilendirme için tşk ler. Şuana kadar bulduğum en iyi bilgi buydu.

    YanıtlaSil
  2. bilgilendirme için tşk ler. Şuana kadar bulduğum en iyi bilgi buydu.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    Bu belge pasaport yeri e geçiyor ise kendi teknenizle yunan adalarına gitmek isterseniz sche gen vizesi almanız gerekiyor mu? Normalde TC bayraklı teknu ile çıkış yaparsanız gerekiyor
    Teşekkürler

    YanıtlaSil