25 Ekim 2017 Çarşamba

STCW ve Gemiadamı cüzdanı almaya çalışmaca, tekrardan

 Şirkete girdik girmesine de, istedikleri belgeler vardı, onlardan bir tanesi de STCW.

STCW'yi daha önce anlatmıştım, lakin sistem tabi değişmiş mükemmel ülkemde. STCW demek gemiadamları için 4 temel sertifikayı almak demek.

 Daha önce alındıysa sınava giriliyor, alınmadıysa kursa gidip, sonra başvuruluyor. Sıkıntı şu ki sistemden kimsenin haberi yok, herkes yanlış biliyor.

 Ayvalık liman başkanlıgı zaten allahlıkta, 3-4 liman başkanlıgını aradım hepsi farklı cevaplar verdi *hacı nası alıcaz bunu* sorusuna.

 Anlatayım, belki birilerinin işine yarar. Yazacaklarım ilk defa alanlar için DEĞİLDİR. Tazeleme için bu.

1) http://odemeler.udhb.gov.tr/login.aspx?ReturnUrl=%2f
 Bu siteye giriyorsunuz e devlet ile. Solda *stcw belgeleri* kısmını bulup, dolduruyorsunuz. Kaç tane belge alınacaksa ona göre dolduruyorsunuz ve çıkan *c kodu*nu alıyorsunuz. C kodu ve istenen miktarı halk bankasına yatırıp, dekont alıyorsunuz ki 80 lira mı neydi.

2)Aynı site üzerinden *sınav ve sınav itiraz harçları* kısmına girip,*denizde güvenlik* yada kaç tane belge alınacaksa o bilgiler girilip, yine harç yatırılıyor  halk bankasına.

3)Gemiadamı cüzdanı kısmına girip yine c kodu alıyorsunuz.Bu cüzdan harcı, 80 lira mı ne.

4)Bunları yatırdıktan sonra, en yakın liman başkanlıgına gidip belgeleri veriyorsunuz, onlarda 1-2 gün sonra size mail atiyorlar. Bu maildeki kullanıcı adı,şifre ile şu siteye giriyorsunuz:
 http://gss.gasm.gov.tr/goss/genel/Default.aspx?ReturnUrl=%2fgoss%2fdefault.aspx

Buradan STCW sınavı için randevu alınabiliyor. Herşey online yani.

5)Randevuyu aldıktan sonra tekrar liman başkanlıgına gidip, sınav giriş belgesi almak gerek. Randevu aldığınız liman başkanlıgında sınav online yapılıyor ve sonuçlar hemen çıkıyor.

 Şimdi sınav harbi kazık, çok pis sokmuşlar. Cruise çalışanı olarak girmeme izin verilmeyen makina dairesidir, köprüdür falan hepsini soktular bana. İnternette güzel bir soru bankası var,linkini vereyim:
 https://www.denizcikaptan.com/urun/stcw-sertifikalari-soru-bankasi/
bu soru bankasını alıp, ÖSS'ye çalışırmış gibi çözmeniz gerek. Ciddi ezber vs. mevcut.
100 üzerinden 60 geçiş notu. Ben ilk girişimde 40 aldım, 3 günlük çalışmayla 64 aldım sonra. Ciddi çalışılması gerek.

Veritabanında 1000 tane soru var, o sorulardan 100 tanesi rastgele seçiliyor sınavda ve soruluyor.

 Sınav geçilince, şunlar yapılacak:

 6)*sınavı geçtim hacı* formunu aldıktan sonra, sağlık raporu için bakanlıgın belirlediği hastanelerden birine(internette hastaneler mevcut,googlelayın) gitmeniz gerek. 150 lirayla 300 lira arası tutuyor bu. Ben aliağadakine gidip, 2 günde halletmiştim.

Hastaneden raporu aldıktan sonra sahil sağlık bilmem müdürlüğü onu onaylıyor ve iş bitti.

 Bundan sonra liman başkanlıgını arayinca gemiadamı cüzdanı için gerekli belgeleri söyleyecekler. Belgeleri verip başvurduktan sonra 4-5 güne geliyor cüzdan.

 Biraz zaman alan bir süreç,2 hafta civari sürebilir.


2 yorum:

  1. sınav epey zormuş tolga bey, tebrik ederim böylesine zor ve meşakkatli bir süreci atlattığınız için gemide sizin elinizden hazırlanmış votka portakallarımızı yudumlayacağımız günleri de görürüz inşallah

    YanıtlaSil
  2. sınav epey zormuş tolga bey, tebrik ederim böylesine zor ve meşakkatli bir süreci atlattığınız için gemide sizin elinizden hazırlanmış votka portakallarımızı yudumlayacağımız günleride görürüz inşallah

    YanıtlaSil