25 Mayıs 2016 Çarşamba

Gemi adamları için Dövizli Askerlik işlemleri

 İddiaya girerim ki(kolasına tabi) bu başlığı beklemiyordunuz.Şaşırtmayı severim dicemde,zaten Taylanda gitmeden Hırvatistan vizesini yazmıştım,e onun devamı oldu bu.
 *Bangkok yazısı nerde olm* diyenlere ise,şehre yanlış zamanda gittiğimi,dışarıda gezemediğimi(40 derece ve ciddi anlamda fırın) söylersiniz artık.Kışın gidicem bi daha gidersem güneydoğu asyaya,mal değilim yani.

 Bu an zurnanın zırt dediği andır,gemide çalışma sebeplerinden birisidir,çok önemlidir,vs vs.Türkiyede bir erkeğin hayatı *askerlik öncesi-sonrası* diye ayrılır bilindiği üzere.Bazıları bu arayı 12 ay uzatır,bazıları elçiliğe gider.Hayır yapanla dalga geçmiyorum,herkes ülke dışına çıkacak,gemide 3 sene çalışacak veya ülke dışında 3 sene yaşayacak diye bir kaide yok.

 Bu başlıkta gemi adamlarının askerlik işlemleri nasıl yapılır,para nereye ödenir,yönetmelik nedir,nelere dikkat edilir vs vs. konularını işlicez.Ayrica bu konuda Türkiyede yazılmış en kapsamlı rehber olacak bu başlık.Başka yok hadi iyisiniz.
 Hoş milli savunma bakanlığı bunu madde madde yazmış ama cruise'da çalışanlar için durumlar biraz değişik tabi ki.

 Basitçe dövizli askerliği 3 ana bölümde inceleyebiliriz:
-Belgelerin hazırlanması,nelerin istendiğinin teyit edilmesi,elçilikten randevu alınması.
-Elçiliğe gidilmesi,belgelerin onaylanması
-Paranın yatırılması,geçici tezkerenın alınıp,milli savunma bakanlığının onaylamasının beklenmesi(1 hafta dendi bana,bakıcaz).Akabinde bağlı bulunan askerlik şubesine gidilmesi ve muafiyet belgesinin alınıp,imzalanması.

 Gemi adamı olarak dövizli askerliğe başvurmak isteyenleri kabul eden belli elçilikler var.Türkiyeye en yakın olanları Selanik-Atina-Piredeki dış temsilcilikler.Ben tabi standartların dışında kararlar vermeyi seven sorunlu birisi olarak Zagreb'e gittim.İyi ki de gitmişim diyorum şimdi.Şehir güzel,elçilik merkezi yerde,gelen kimse yok(2 gün full ordaydım,bir tane tc vatandaşı gelmedi),ilgi alaka gayet güzel,Zagreb zaten güzel vs vs. diyelim.Tabi bu işin bazı eksileri oldu,onu da yazıcam.
 Genel bir kural olarak kıyısı olan ülkelerdeki elçilikler yapabiliyor bunu.

 Bu işi yapmak için 2 şart mevcut:
1)Ülke dışında toplam 1095 gün çalışmak ve bunu belgelemek.En önemli(bakın en önemli dedim) belge gemi adamı cüzdanındaki gemiye giriş-çıkış damgalarıdır.
2)Bir takvim yılı(1 ocak-31 aralık arası) içinde,toplam 6 aydan fazlası Türkiyede geçirilirse,dövizli askerlik yanar gibi oluyor.O çalışılan yıl sayılmayacağı için,ekstradan çalışıp 1095 günü tamamlamak gerekiyor.Zagreb büyükelçiliği bu kuralı *türkiyede 6 aydan fazla kalmak* şeklinde algıladığı için,benim iş tehlikeye girmişti,imdadıma resmi gazete yetişti,hallettik(diyecem de,nasıl ecel terleri döktüğümü ben bilirim,ömrüm 20 sene kısaldı).
 Bu ikisi inanılmaz önemli.İnanılmaz'ı boldladım farkettiyseniz.Başvuru sırasında büyükelçilik çalışanları bu iki duruma bakacaklar sadece.

 Gerekli belgeler kısmı baya bir karışık.Konsolosluk.net'teki belgeler yük gemilerinde çalışanlar için.Eğer Cruise gemisinde gemiadamı cüzdanıyla çalışılıyorsa,şu belgeler gerek:
 -TC ve yabancı ülkeden alınmış gemiadamı cüzdanı:En önemli şey gemiye giriş-çıkışların cüzdana işlenmiş olması,eğer işlenemediyse(ki vardı bende) çalışılan gemiden *service certificate,disembarkation certificate* tarzı belgelerin alınmış olması.
 MSC'de iken son 2 gemiyi panama gemiadamı cüzdanına yazmadılar,yukarıda yazdığım belgelerle kurtardım.Çalışılan süre belgelenemiyorsa,geçmiş ola.
 -İş kontratları ve çalışılan şirket(ler)den alınacak employment letterlar(yani bu adam bizde şu şu tarihler arasında çalıştı diyen belge).
 -Pasaport ve kimlik fotokopisi.
 -Gemiden alınacak diğer belgeler.Mesela service certificate,zamanında vize almak için port agenttan yollanmış belge,aklınıza gelebilecek resmi olacak herşey eklenebilir.Bu konuda kesin bir kural yok.
 -2 tane fotoğraf.
 -E-Devletten alınmış yurda giriş-çıkış belgesi.Bu yazmıyor hiçbir yerde,hatta telefonla falanda söylemediler,son gün rastgele aradığımda *alsanız iyi olur* denildi.Sonuçta hayat kurtardı.
 Zannedersem tc.kimlik no girildiğinde elçilikte çalışanlar ülkeye giriş-çıkışı göremiyor(ben sülaleye kadar görüyorlar zannediyodum),emniyetten istiyor bunu,emniyette eksik veriyormuş(kendileri dedi).Alın bunu yani.

 Her iş kontratını ayrı ayrı dosyalamanız önerilir eğer çok şirket/gemi değiştirildiyse(aha bu ben).Sebebi ise çalışılan günlerin inciğine,cıncığına kadar hesaplanacağından dolayı hangi gemide ne kadar çalıştın,ne zamana kadar çalıştın sorularıdır.Dalga geçmiyorum,kağıda *gemiye giriş tarihi-çıkış tarihi,şu yılda şu kadar trde kalmış* vs. hepsi yazılıyor ve gün gün hesaplanıyor.Matematik sorusu çözüyorsunuz.
 Başka önemli birşeyi söylüyorum:
Türkiyedeyken eğer başka bir ülkeye tatile giderseniz,o süre Türkiyede geçmiş sayılıyor.Çok çok önemli bu.

Bunun dışında eğer gemi adamı cüzdansız ABD gemilerinde çalışıldıysa(starboardda çalışanlar için genelde bu,yani benim ilk 11 ayım),bu çalışılan süre sayılıyor,prosedürü şöyle:
 Bu durumda sizin yasal pozisyonunuz gemi adamı değil,ABD'de çalışan oluyor.Elçiliğin verdiği C1-D vizesi çalışma izni yerine geçiyor ve eğer burada çalışılan süreyle gemi adamı olarak çalışılan süreyi toplayıp,askerlik işini yapacaksanız,o şirketin bağlı olduğu konsolosluğun sizin gideceğiniz konsoloslukla iletişime geçip belgeleri yollaması ve onlara resmi yazı yazması gerekiyor(arayınca prosedür söyleniyor zaten).Miami Başkonsolosluğu bu konuda gayet bilgili ve çok güzel çalışıyorlar.
 Eğer sadece 1095 gün sadece C1-D vizesiyle Miami'de merkezi olan bir şirkette gemi adamı cüzdansız çalıştıysanız(ki cruise şirketlerinin genelidir) yapılacak tek şey iş kontratlarını+şirket yazısını götürüp,parayi vermekten ibaret.Belgeler minimumda yani.Başvuru yapıldığında eğer vizenin süresi geçmişse,kabul edilmiyor yalnız.
 Bu konuda milli savunma bakanlığının websitesinde yazana inanmayın.Orada sayılamaz diyor,yok öyle birşey.Aslında sayılmıyor,ABD çalışma vizesi verdiği için bu konuda istisnadır diyelim.

Benim ABD'de çalıştığım ilk 11 ayı saydırmıştım zaten(bkz.new york başkonsolosluğunda askerlik tecili,sonra benim belgeleri Miamideki başkonsolosluk almış),yaptığım şey Miamiyi aramak,sonra zagrebi aramak,birkaç dilekçe yazmak,birkaç dosyayı postalamaktı,azıcık pahalıya patladı gerçi.
 Resmi yazı geldikten sonra da,atladım gittim Zagrebe.Bu arada zagreble sürekli telefon görüşmesi yapıldığını,gerekli belgeleri öğrenmek için new york başkonsolosluğuna,londra büyükelçiliğine falan mail atıldığını ve yazışıldığını söylemem gerek.Öyle mal gibi atlayıp gitmeyin,elçiliği arayin,belgeleri söylesinler çünkü dediğim gibi ucu açık bunun.

1.Gün,sabah 9.30-12.00:
 Sinir,stres ve bilimum negatif duyguyla(açıklanamaz bu,bilen bilir) elçiliğe gidilir,benimle ilgilenecek kişinin odasına girilir,yan odada o sırada yeni bakanlar açıklanmaktadır.
 Sabah 9.30dan 12'ye kadar belgeler incelenir,soru-cevap yapılır,birkaç kez sigara molasına çıkılır,gün sayımı yapılır.
 Burada biraz detaya gireyim.Özellikle ve özellikle gün sayımı konusunda gemi adamı cüzdanlarını kullandık,yarım kilo belgeden sadece cüzdanlara ve şirketlerden alınmış iş yazılarına bakıldı,hazırladığım dosyalardaki belgelerin çoğunluğuna bakılmadı(ABD vize başvurusu gibi oldu bu).
 Gün sayımı olayını ben gelmeden yaklaşık 5 kere yaptığım için,2013-2014te sıkıntı olduğunu biliyordum.Yani Temmuz 2013'te Tr'ye gelmişim,Şubat 2014'te çıkmışım,toplam 210 gün falan yapıyor Tr'de geçen süre,lakin yeni yıla girince 6 aylık sürenin tekrar başladığı konusunda hemfikir olamadığımız için,bünyeye gelen ekstra stres,yük vs.
 Ki 6 aylık süre tekrar başlasa bile,temmuzdan yeni yıla kadar geçen sürede Türkiyede 177 gün kalmışım,yani mal gibi 3-4 gün daha kalsam,askerlik yanacak.
 Hayatımı değiştiren olaylarda her zaman ballı olmuşumdur gerçi.
Bu konuda emin olamadığımız için sigaraya çıkılır(ki içmem,maksat muhabbet olsun),memur *büyük ihtimal reddedicez başvurunu* der,kaynar sular dökülür,surat düşer,her zaman b-c-d-e planı olan bendenizin bununla alakalı başka bir planı yoktur çünkü.Sonuçta memurunda yapacağı birşey yok,başvuruyu öyle alırsa,milli savunma bakanlığı teyit ederken olayı çakıp,6 ay sonra askere alabilir beni(ki hakikaten 'böyle alırsak 6 ay sonra askere girersin,teyit edelim,sende önüne bak denildi bana').Elçilik memuru *biz başka bir elçiliğe sorucaz onlar çok yapıyo bunu,öğleden sonra 14.15te buluşalım* der,çıkılır.

 Öğlen 12.00-14.15:
Öğle arasında eve koşar adımlarla gidip,*lan takvim yılıydı hacı bu,eminim,okudum* diyerekten,google'ın ağzına yüzüne vurulmaya başlanır.
 Resmi gazetede yayınlanmış olan *dövizli askerlik* bölümü bulunmuş,bölümde *takvim yılı* denilmektedir.
 *Oy oy oy,şansa bak lan* denilerek,elçiliğe gidilir.

 Öğleden sonra,14.15-15.30:
Memura resmi gazetenin linki verilir,teyit etmek için dış işleri aranır,teyit alınır,*hadi geçmiş olsun* lafı duyulur.Tek sıkıntı Türkiyede kalınan süredir çünkü.
 Sonrasında nasıl para yatırılacağı öğrenilir ve eve gidilir.

2.Gün,Sabah 8-12.00:
 Dövizli askerliğin tamamlanması için 1000 euronun merkez bankasına yatırılması gerek.Öyle *geçmiş olsun*larla olmuyo yani.Devlet bu,para ister.
 Yani bir hırvat bankasında(zagrebacka banka) hesap açılıp,1000 euro konsolosluğun verdiği Iban hesabına yatırılacak lakin burası balkanlar cicim,bürokrasi var.
 Sabahın 8.30unda Zagreb şehir merkezine otobüsle yarım saat uzaklıkta(burası için uzak yani) bulunan vergi dairesine(porezna uprava) gidilir,banka hesabı açmak için OIB adı verilen numara lazım.Giderken tükenmez kalem götürün yalnız.
 Ankaradaki adliye sarayına benzer bir binaya girip,5. kat,529.odaya giriyorsunuz ve eleman size form doldurmanızı söylüyor.Pasaport gerekiyor ayrıca.
 Formu doldurduktan sonra *hacı ben 2 gün sonra gidicem,acil lazım* derseniz,hemen veriyor,yoksa herifin yanında 5 kilo kağıt var sisteme girilmeyi bekleyen.
 10 dakika sonra resmi bir evrakla alıyorsunuz bu numarayı.Bu numaranın olayı TC Kimlik no'sunun,Hırvatistan şubesi olması.Garip bir şekilde turistlerde alabiliyor.Genelde AB ülkelerinde oturum izni olması gerek bu tür numaraların alınması için.
 Neyse.
OIB alındıktan sonra,bankaya gidilip bir 45 dakika beklendikten sonra(sıkıntıdan öldüm yahu)muhtemelen Türkiyeye gelse modellikten milyonlarca lira kazanabilecek bir hatunla hesap açıp,parayı aktarıyorsunuz.Verilen dekont Tr'dekiler gibi değil,bildiğiniz A4 kağıdı.Toplam 3 tane kağıt veriliyor.
 Bu işlemleri 11'e kadar bitirdim.Elçiliğe gidip dekontu da verince,bir yarım saat-45 dakika bekliyorsunuz ve size resmi bir evrak veriliyor(geçici tezkere diyelim,askerlik tecil edildiğinde verilen evrağın aynısı aslında).Evrağı imzalayıp,kopyasını alıp,*1 haftaya millet savunma bakanlığı onaylar,e-devlette çıkar* diyen memurla helalleşip,işi bitiriyorsunuz.
 Bu arada imzaladığınız evrakta cruise'daki gibi öyle *garson,barmen,satış elemanı* falan yok.Süper devletimiz tanımıyor bile bunları,*gemi memuru* olarak basılıyor evrak.Yani devletin gözünde siz 3 sene cruiseda gemi memuru olarak çalışmış bir insansınız.
 Gemi memuru nedir yahu?

 Güncelleme:Geçici tezkereyi alınca iş bitmiyor.E-devlette gözükmediği için,yaklaşık 1-2 hafta sonra bağlı bulunan askerlik şubesine gidip(kimlik ve elçilikten verilen belgeyle) muafiyet belgesinin alınması gerekiyor.Resmi bir belge bu,4 tane evrağa imza atiyorsunuz,her birini farklı yerlere gönderiyorlar,sizde de bir kopyası oluyor.

Bu arada her ülkede bankaya yatırılmıyor.Bankacılık sisteminin sağlıklı işlemediği ülkelerde paranın Türkiyeden yatırılıp,dekontun büyükelçiliğe ulaştırılması gerekiyor -ki afrika ülkeleridir bu kesin-.Alternatif olarak eğer yukarıda yazdığım gibi OIB numarasıyla falan uğraşmak istemeyenler ve *olm bak hakikaten 3 sene çalıştım,hayır diyemezler* diyenler,Türkiyeden yatırıp,dekontu alıp işi bitirebilirler.Veya aynı şekilde Türkiyeden yatırılabilir,bizimkiler parayı görsün yeter.

Baya karışık oldu,farkettim,lakin dövizli isteyenler için bu nasıl kolaylaşır,onu da yazayım:
 -1095 günü doldurana kadar aynı şirkette çalışın,Türkiyedeki kalış süreniz bir takvim yılı içerisinde sadece birkaç ay olsun.
 -Şirket değiştirmeyin,gemiadamı cüzdanı değişir,Trde çok beklersiniz falan,karmaşık olur herşey.
 -Özellikle C1D vizesiyle çalışıyosanız,3 seneyi doldurana kadar çalışın,yarım saatte halledin askerliği.

 Karışık oldu farkettim,bundan dolayı belgeleri yazayım da,millet anlasın.
Cruise gemisinde 3 sene gemiadamı cüzdanı ile çalışan kişilerden istenen belgeler:
 -Pasaport:Fotokopilerde lazım.
 -Gemiadamı cüzdanı:Yine fotokopilerde gerek,yabancı veya türk olması farketmiyor,ne varsa götürün.
 -İş kontratları ve çalışılan şirketlerden alınacak *employment letter* dediğimiz,*panpa bu adam şu gemilerde şu şu tarihler arası çalıştı* diyen belge.
 -2 tane vesikalık fotoğraf
 -Gemide çalıştığınızı belgeleyecek diğer evraklar.Bu gemiden çıkışta kaptan tarafından verilecek *service certificate* olabilir,*disembarkation letter* olabilir,resmi,damgalı ve imzalı her belge olabilir.Bunlar destekleyici belgeler,yani gemiadamı cüzdanında sorun çıkarsa,açıp koyarsınız *kardeş bak çalışmışım al sana belge* diye.
  Bu liste elçilikten elçiliğe değişebilir.Gitmeden önce elçiliği arayın.

 Cruise gemisinde GEMİADAMI CÜZDANSIZ(Genelde amerikan gemileridir) çalışan/çalışmış kişilerden istenen belgeler:
 -Pasaport:Fotokopilerde lazım.
 -ABD C1-D vizesi ve fotokopisi:Başvururken bu vizenin süresinin geçmemiş olması gerekiyor.
 -İş kontratları
 -Şirketten alınmış *employment letter*
 -2 tane vesikalık fotoğraf
 -Gemiden çıkarken ekstra belge falan verdilerse,onlarda götürülebilir.
Genelde bu işlemi Miami başkonsolosluğu yapacak.Burada C1-D vizesi *ABD çalışma izni* yerine geçer,Gemiadamı gibi işlem görmezsiniz.

 Şöyle bir gerçek var;
Askerliğin her zaman gereksiz olduğunu,bunun bir meslek olduğunu ve profesyonel olan kişiler tarafından yapılması gerektiğini söylemişimdir.Lakin bu dövizli askerlik meselesi devletin sadece kasasını doldurmak için çıkarttığı *yasal rüşvet* gibi geliyor bana.
 Bu da askerlik anısı:


Ayrıca insanı ne kadar mutlu ediyomuş,pamuk gibi ediyomuş valla.Artık önüme bakıp,istediğimi yapabilirim -bende plan bitmez-.1 hafta sonra E-Devletten onaylı tezkereyi alınca tamamen bitmiş olacak.

 Zagreb Büyükelçiliği çalışanları da gayet tatlı ve muhabbeti bol insanlar olarak kayda geçsin.Hiçbir tanışıklığımız olmadığı halde gayet yardımcı olmaya çalıştılar.

 Hadi geçmiş ossun,geçirenler sağolsun.

39 yorum:

  1. Anlamadigim olay şu
    1:dövizli askerlik için neden Zagreb?

    YanıtlaSil
  2. Üzerinde genel Kurmay ve milli Savunma Bakanlığının resmi islak mühürü bulunan matbu belgeyi ve basılı tezkerenin yurt dışında onaylatilmasi gerektiğinde büyükelcilikler gereken prosedürü ne şekilde olursa olsun onaylamaya haizler mi? Yani bir nevi Noter vazifesi tam tesekkullu görüluyormu ?

    YanıtlaSil
  3. Üzerinde genel Kurmay ve milli Savunma Bakanlığının resmi islak mühürü bulunan matbu belgeyi ve basılı tezkerenin yurt dışında onaylatilmasi gerektiğinde büyükelcilikler gereken prosedürü ne şekilde olursa olsun onaylamaya haizler mi? Yani bir nevi Noter vazifesi tam tesekkullu görüluyormu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir bilgim yok bu konuda,büyükelçilikleri sorun derim

      Sil
    2. Abi adım ümit , sana ulaşmam gerekiyor. Lütfen bana yazarmısın whatsapp tan telefon numaram 05417863990

      Sil
  4. Merhaba, çok geçmiş olsun. Fikrin varsa şunu danışmak istiyordum: Askerliğin nasıl tecilli olduğu fark eder mi? Yani, mesala benim uzaktan yüksek lisans dolayısıyla tecilim var. 1095 günümü doldururken o tecilden yararlanmaya devam etsem olur mu ki yurtdışında uğraşmamak için? Yoksa onu bozdurup da çalışma tecili mi yaptırılırsa daha geçerli olur? Düşünceni öğrenmek isterim. Tekrar geçmiş olsun ve tebrikler. Bu arada malum "askerlik sonrası" hayat başlıyor artık. Türkiye'de çalışmayı düşünüyor musun? Sence bu gemi deneyimleri burada iyi bir iş bulmak için sana avantaj sağlayacak mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Tecille dövizli askerlik tamamen farklı şeyler.Dövizli askerlikte 3 seneyi doldurduğunuza bakılır,tecille ilgilenmezler bile.
      Türkiyede çalışmam zor.Ben avrupa tarzı *yıllık izin 4 hafta,çıkış saatleri belli* çalışma sistemine alıştım ki gemide de kapanış saatinden 1 dakika fazla kalmayız.Bazı sertifika planlarım var,onları aldıktan sonra *x ülkesinde yaşam* blogu açabilirim.
      Arkadaşım gemi deneyimi ile Türkiyede adam gibi bir iş bulamadı ne yazık ki,ondan çok zannetmiyorum.Lakin bizim sektörde sertifikalar iş yapar daha çok.

      Sil
    2. Anladım, çok sağol.
      Evet, öyle bir çalışma düzenini arar insan. Arkadaşa üzüldüm. Tasarladığın planların gerçekleşmesi dileğiyle, sağlıcakla kal.

      Sil
  5. Merhaba kolay gelsin şunu sormak istiyorum mesela her işlem tamam parayı yatırdık ve konsolosluktan belgeyi aldık bu durumda e devlette yayınlanmadan muafiyet durumu İşten çıkıp Türkiye'ye gelme durumunda bir sorun olur mu? Cevaplarsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Sorunuzun cevabı yazımda mevcut.

    Saygılar,

    YanıtlaSil
  7. Merhaba yazınızı okudum aslında baştan sona ama net olarak bir Fikir sahibi olamadım kusura bakmayın, gerçekten çok açıklayıcı bir yazı aslında çok teşekkürler ama ben anlayamadım sanırım. Anladığım kadarıyla siz geri yurt dışına dönmüşsünüz askerlik şubesinden belge aldıktan sonra, geri dönmeyecekler için bir sorun olur mu bunu merak etmiştim aslında. Çünkü e devletin güncellenmesi uzun sürebiliyormuş. Cevabınız için teşekkür ederim yine de.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Şimdi konsolosluktan alınan belge resmi bir belge ama muaflık belgesi değil.O belgenin anlamı *dövizli askerliğe başvurmuş*.
    Yaklaşık 1-2 hafta sonra milli savunma onay veriyor,yapılması gereken askerlik şubesine gidip,durumu anlatınca muaf belgesi veriyorlar.İmzalanınca iş bitiyor.
    Yazımda da söylemiştim,şöyle:
    *Güncelleme:Geçici tezkereyi alınca iş bitmiyor.E-devlette gözükmediği için,yaklaşık 1-2 hafta sonra bağlı bulunan askerlik şubesine gidip(kimlik ve elçilikten verilen belgeyle) muafiyet belgesinin alınması gerekiyor.Resmi bir belge bu,4 tane evrağa imza atiyorsunuz,her birini farklı yerlere gönderiyorlar,sizde de bir kopyası oluyor. *

    Muaf belgesi alınınca kafaya göre takılabilirsiniz.

    Saygılar,

    YanıtlaSil
  9. Çok teşekkür ederim ayrıntılı cevabınız için

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ben yine sizi rahatsız ediyorum ama bu konuda en güzel bilgilendirmeleri yapan sizsiniz o yüzden lütfen kusuruma bakmayın, biz parayı yatırdık ve şu an e devlet de yayınlanmasını bekleme kısmına geldik, sizin muafiyet durumunuz söylendiği gibi 1-2 hafta içerisinde yazmış Mıydı ya da ne kadar sürede yazmıştı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yazımda sorunuzun cevabı mevcut,lütfen bakınız:
      *-Paranın yatırılması,geçici tezkerenin alınıp,milli savunma bakanlığının onaylamasının beklenmesi(1 hafta dendi bana,bakıcaz).Akabinde bağlı bulunan askerlik şubesine gidilmesi ve muafiyet belgesinin alınıp,imzalanması.*

      Sil
  11. selamlar,
    http://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/dovizle-askerlik
    resmi sitede "Dövizle Askerlik Hizmetinden Yararlanamayacak Olanlar" altındaki şartlarda sizin belirttiğiniz 2. madde "2)Bir takvim yılı(1 ocak-31 aralık arası) içinde,toplam 6 aydan fazlası Türkiyede geçirilirse,dövizli askerlik yanar gibi oluyor." şartı yok.Sebebi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yanar gibi oluyordan kastım,eğer o takvim yılında trde 6 aydan fazla zaman geçirirseniz 1 sene kaybetmiş oluyorsunuz anlamında.
      Örnek:2014ten 2017ye kadar kişi gemide çalışmış ama 2015 yılında trde 6 aydan fazla kalmış.Bu kişi resmi olarak yurtdışında 2 sene çalışıyor gözükür ve onu 3e tamamlaması gerekir.
      Yanar gibi oluyordan kasıt bu.

      Sil
  12. Bilgileriniz için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. endorsement gerekiyormu ilk tecil icin basvurucam da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elçiliğe sormanız gerek.
      standart bir belge listesi yok.

      Sil
  14. yurt içinde 6 ayı geçirisem.tecilim yanarmı.doktor raporu geçerlimi geçirme sebebi olarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasada *doktor raporu sunanların tecilinde sıkıntı olmaz* diye bir madde yok. Keşke basit bir google araştırması yapsaydınız.
      Sonuç olarak sorunuzun cevabı yazımda mevcut.

      Sil
  15. Emekli Stajyer29 Temmuz 2017 02:40

    Merhaba, öncelikle paylaşımın için çok ederim güzel bir bilgilendirme olmuş. Benim merak ettiğim 2 şey var bu trde kalma zamanları nasıl oldugunu tam kavrayamadım 1 takvim yılı felan filan biraz karışık geldi anlamakta güclük çektim basit bir şekilde anlatabilirsen çok sevinirim ve ikincisi sadece yabancı bayraklı gemilerde mi çalışmamız lazım örneğin türk bayraklı gemide yurt dışı sefer yaptığında bu kural hala geçerli oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Lütfen *takvim yılı*nın anlamına sözlükten bakınız.Belli bir yaşa gelmiş kişilere ilkokul dersi veremem.
      İkinci sorunuzun cevabı yazıda mevcut.Lütfen DİKKATLİCE okuyunuz.

      Saygılar,

      Sil
    2. Merhaba yazınızda bulamadım ama gemiadamı askerlik ilk tecil den sonraki süreçte yıl içinde 6 aylık kalma dönemimizi TC bayrak bi gemide çalışıyor olarak geçirsek sıkıntı çıkarmı

      Sil
    3. Merhaba yazınızda bulamadım ama gemiadamı askerlik ilk tecil den sonraki süreçte yıl içinde 6 aylık kalma dönemimizi TC bayrak bi gemide çalışıyor olarak geçirsek sıkıntı çıkarmı

      Sil
    4. Merhaba,
      Yazımda herşey yazmıyor.Lütfen dövizli askerlik yönetmeliğini okuyunuz.
      Sorunuzun cevabı orada mevcut.

      Sil
  16. kibirliğinden de geçilmiyor amk

    YanıtlaSil
  17. Merhaba bi sorum olacak bu işlemler için çalıştığımız geminin de şirketinde yabancı olması gerekiyor dimi

    YanıtlaSil
  18. tolga bey merhabalar yazında herseyı acıkca ıfade etmıssın emegın ıcın tesekkurler sen bu konulara hakımsın benım sorum şu; simdi ben gemide calısıyorum ama sırketım yabancı gemi yabancı ama ayrıca bu fırmanın turkıyede acentası var supply için benım buradan sıgortam yatıyor bu sıgorta engelmı topladıgımız gunlere bilgin varmi ?

    YanıtlaSil
  19. Helal olsun inşallah bizde kurtuluruz bu askerlik belasından.Ve haklısın askerliği kaldırmama nedenleri aldıkları para.Ama hesabı sorulur

    YanıtlaSil
  20. İnşallah bizde kurtuluruz askerlikten.Allah hesabını sorar inşallah devletin yediği haramların.Bunlar devlet değil mafya imparatorlugu kurmus turkiyede.Vergiler dovizli askerlik falan haraç hepsi.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba, öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler; zira internet ortamında bu konu hakkında detaylı bilgi malesef çok yok. Bugün biçok yere baktım; askeralma, msb, konsolosluk vb. web adreslerine. Fakat hala bi kaç sorum var. Yarın askerlik subesine gideceğim, ama sorularıma cevap verebileceklerini sanmıyorum :)

    Malum, önce konsolosluğa gidip ertelememiz gerek. Erteledikten sonra da sıkı bi şekilde çalışarak kemiksiz üç yıl yabancı bayrakta hizmetimiz olmalı. Ancak ondan sonra yeni kanunla çıkan uzaktan eğitimi tamamlayıp ardından tekrar konsolosluğa gidip dövizle askerlik işlemlerimizi başlatabilicez. Buraya kadar doğru anlamışımdır umarım.

    Sorulara geleyim.

    1. Biz gemiadamları için erteleme süresinin tespitini neye göre yapıyolar? Sabit bişey duymadım ben hiç bi büyüğümden. 8 yıl diyen de var 5 yıl diyen de 10 yıl diyen de. Kontrat süremize mi, liman cüzdanının bitiş tarihine mi neye bakıyorlar acaba. Eğer kontratın bitiş tarihiyse baz aldıkları tarih, şirketle konuşup 10 senelik kontrat yapmak konsolosluk, devlet, resmiyet nezdinde abes kaçar mı?

    2. İlk ertelemeden sonra bi kaç kez daha erteleme durumumuz olursa her seferinde bilfiil konsolosluklara mı gitmemiz gerek?

    3. Anladığım kadarıyla erteleme hakkımız 38 yaş sınırına kadar sayısız kez midir? Dövizle askerliğin 38 yaş sınırı kalktı sonuçta ama erteleme için sınır gene aynı mı?

    4. Çalıştığımız geminin veya gemilerin bayrakları türk bayrak haricinde ne olursa olsun gemiadamları işlemlerini icra edebilen tüm konsolosluklarda işlemlerimizi yapabilir miyiz? İlk ertelemeyi bi konsolosluktan yaptık diyelim. Sonraki işlemlerin hepsi de ordan mı yapılmak zorunda?

    5.Çalıştığımız gemi illa ki bi türk limanı yapabilir. Buna engel olamayız sonuçta. Ozaman ne olacak? 1 takvim yılı içerisindeki 184 günlük türkiyede bulunma iznimizden mi sayılacak geminin türkiyede kaldığı süre?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam,
      Dövizli askerlik için daha önce erteleme yapmaya gerek yok, 3 sene dolduysa gemiadamlarıyla ilgilenen elçiliklerin herhangi biri yapabilir.
      1)Güzel soru, kafalarına göre olabilir. C1D vizesiyle uzattıgımda vizenin bitimine kadar uzatılmıştı.
      2)ilk erteleme kişisel yapılıyor, sonrakiler postayla yapılabilir.
      3)Bilmiyorum
      4)İlk ertelemeyi bir elçilikten yapip, sonrakini başka elçilikten yapamazsınız. İlk elçilikle konuşup belgeleri ikinci elçiliğe yollamanız gerekir(dilekçe vs. gerek). Genelde pire(atina) konsolosluğunda yapıyor bu işlemleri bizimkiler.
      Eğer şirketin trde ofisi vs. var ise, yalan olur söyleyeyim. Dövizli askerlik kabul edilmez.
      5)Trde geçmiş gün olarak sayılıyor.

      Sil
  22. Türkiye'de ofisi var tabi. Ama her yabancı bayraklı geminin o bayrak devletinde bir ofisi var ve merkez ofis olarak orayı gösteriyorlar diye biliyorum. Trde ofisi olması bunu engellememeli, engellemiyordur umarım :) Gerçi bize maaşımızı kimin nereden yatırdığına bakıyo olabilirler mi acaba?

    YanıtlaSil
  23. Şimdi diyelim ki A şirketi ile 5 senelik bir kontrat yaptık. Hemnen aldık götürdük bunu ve diğer evrakları tecil ettirmek için. Sonuçta baktıkları bi iki şey var tecilde bunlardan en önemlisi de kontrat. Adamlar tecil ettiler diyelim. Biz bu 5 sene içerisinde aynı şirketle çalışmaya devam ederek 3 yıl deliksiz hizmeti tamamladıktan sonra hizmet belgelerimizle beraber sadece tecil ettirirken kullandığımız kontratı götürsek yeterli mi? Bunun yanında yaptırdığımız 5 senelik tecilin içinde başka şirketleri başka gemilerinde de çalışma ihtimalimiz yüksek. O zaman her şirketle yapılan kontratları ve hizmet belgelerini ayrı ayrı toplayıp o şekilde mi başvurmaya gideceğiz dövizle askerliğe?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,3 sene calistiginiza dair her turlu kanitin goturulmesi gerekir.

      Sil
  24. Gemi adamlarının ilk erteleme için geminin bandırasında bulunduğu, bağlama limanının veya donatan ya da vekilinin bulunduğu yabancı ülkedeki Türk Konsolosluklarına şahsen başvurmaları gerekmektedir. Başvuru için gereken belgeler aşağıdadır:

    Donatan veya vekili tarafından düzenlenen ve mahallî makamlarca onaylanmış fiilen gemi adamı olarak çalıştığına dair hizmet akit belgesi, (Bu belgenin, geminin bandırasında bulunduğu, bağlama limanının bulunduğu veya donatan ya da vekilinin bulunduğu yabancı ülkenin resmî makamlarınca onaylanması gerekir)

    Yabancı ülke kayıtlarına göre denizci kütüğü kayıt sureti, (Denizci kütüğü kaydının, geminin bandırasında bulunduğu yabancı ülkenin veya gemiyi çalıştıran donatan veya vekilinin bulunduğu yabancı ülkelerin ya da bağlama limanının bulunduğu yabancı ülkenin resmî makamlarından alınması gerekmektedir)

    Gemi adamı yeterlilik belgesi sureti, (yeterlilik durumu gemi adamı cüzdanına işlenmişse bu belge gerekmemektedir)

    Gemi adamı cüzdanı sureti,

    Pasaport


    konsolosluk.gov.tr adresinden buldum gerekli belgelerin bi kısmını. 'Yabancı ülke kayıtlarına göre denizci kütüğü kayıt sureti' bu nedemek acaba?

    YanıtlaSil