27 Ekim 2017 Cuma

Yurtdışından ABD vizesi almaca

 Şimdi bildiğiniz üzere Türkiyenin popülaritesi kendisini padişah/peygamber zanneden *bağzı* kişi/kişiler tarafından taban yaptığı için,ülke bazı yaptırımlara maruz kalıyor.Kuzey kore gibi yani.Ha bu arada hayatımda ilk defa green card'a başvurdum.Ülkedeki durum o kadar fena yani.

 Gemiadamları için konuşursak,bize gereken en önemli şeyi ABD'nin verdiği C1D gemici vizesidir.Bunu her şirket ister aşağı yukarı.
 Bunu bilerekten 16 ekimde İstanbuldaki ABD başkonsolosluğundan randevu almıştım.Lakin soğuk bir pazar günü akşamında(roman girişi gibi oldu) mükemmel devletimiz ABD ile atışınca,giren bize girdi.

 Hayır neden her türlü bize giriyor onu anlamıyorum ben ya,neyse.

Bütün vizeler askıya alınınca(vize parası da çöpe gitti tabi) biz de yurtdışından başvurma yollarını aradık.

 Balkanlardaki bütün elçilikleri teker teker arayip, hepsi için ayri DS160 formları oluşturdum çünkü ds160'i bitirmeden randevu alınmıyordu.Gerizekalılar telefondan da *ayh göremiyoruz randevuyu,bilgi veremiyoruz* kafasında.

 Bunun dışında bir de balkanlarda boktan bir bankacılık sistemi var.Adamlar sana kağıt veriyor,o kağıtla bankaya gidip vize ücreti(160 dolares,oh yea beybi) yatırılıyor ve 2 gün sonra internetten randevu alınabiliyor.Bunun anlamı sen ülkeye gidicen,parayı yatırıcan,2-3 hafta sonrasına randevu verecekler.
 Türk genci yemez bunu.

Karadağda farklı bir sistem mevcut -ki zaten çük kadar ülke-.Kendilerine attığım maila gayet çabuk cevap verip,para vs. ödemeden acil randevu talebime de olumlu cevap verdiler.Elçilik dediğin böyle olacak.Bu arada prensip olarak herhangi bir ülkeden ABD vizesine başvurulabilir.Size sadece *neden kendi ülkenden değil de buradan başvuracaksın* sorusu sorulur,ona tatmin edici bir cevap verilmesi gerek.

 23 ekime randevu aldım,gittim 22sinde podgoricaya.

Bu arada şehirde bir nane yok.Baştan belirteyim.

 Karadağ'ın çük kadar bir ülke olduğunu göz önüne alırsak,zaten başvuran 10 15 kişi vardi.Bu arada elimde ds160 çıktısı,pasaport/gemiadamı cüzdanı vs.,136 euro vize ücreti(para üstü almak zor) ve fotograf var.
 Elimdeki hiçbir belgeyi almadılar şirketten gelen mektup hariç.Fotograf falanda vermedim ama götürün ne olur ne olmaz.

 Adres falan vermicem bakıverin allah allah.

Sabah 9.30da gittik,kale falan değil Tr'deki gibi,adamlar *sülalem raad* takılıyor.Girişte bir güvenlikçiye pasaportu verip,numara alıyorsunuz.Numaranız çağırılınca güvenlikten geçip vize odasına gidiyorsunuz.
 Telefon falan yassah,yakınlarda bırakacak bir yerde yok.Söyleyeyim.

Vize bölümünde 3 kontuar mevcut.Sağdaki vize ücretini alıyor,2 tane fiş veriyor,saklayın.
 Ortadaki parmak izi alıyor.*neden başka ülkeler değil de karadağı seçtin* tarzı bir soru sorabiliyor.*En çok siz yardımcı oldunuz* diyin.Bu arada elçilikler database paylaşımı yapmıyor herhalde,tekrar parmak izi verdim.

Bu arada türkiyede verdiğiniz vize ücreti transfer olmuyor.Tekrar o dolaresleri sayacaksınız paşa paşa.

 Parmak izini alan kadın pasaport + şirketten gelen mektubu da almakta.Vize memuru elemanda benim yaşlarımda büyük ihtimal california orijinli birisi.Genç yani.

 Benden önceki çoğu kişiye çatır çatır redleri verdi adam ki nedeni basit; 3-4 ay cankurtaran olarak çalışmışsın, *amcanı* ziyaret için b1/b2 istiyorsun.O adam sana vizeyi *nah* verir.
 Öbürü de abdde 11 ay kalmış,kanada çalışma vizesini bekliyormuş, *oldu canım* diyerek,ona da red verdi.
 Öbür hatun cruise çalışanıydı benim gibi,c1d ile girip çıkmış çokça,ona da vize vermedi adam.

 Bilindiği üzere C1D vizesi çok sınırlı bir vize.Zaten kontrat olmadan ABD'ye giremiyorsunuz ve elçilik görevlileri de bunu bildiği için 1-2 sorudan sonra vize onaylanıyor basit bir şekilde.

 Aynı şey bana da oldu,lakin görüşme bitip *vize onaylandı* dedikten sonra benim 2-3 sene önceki kanada reddim sistemde çıktı.Bu arada belirteyim eski anglosakson ülkeleri bilgi paylaşımı yaparlar.ABD-Avustralya-Kanada-Büyük Britanya-Yeni Zelanda.Birisinden alınan red diğerinde gözükür.
 Kanada reddi sistemde çıkınca eleman yeşil bir kağıt verdi 221(g) administrative process dalgası.

ADMINISTRATIVE PROCESS NEDIR?

Başına gelenler bilir,benimde ilk geldiği için ufak tefek bir araştırma yaptım.Genelde H1B çalışma vizesine başvuran hintlilerin başına gelmiş.

 Basitçe Administrative process'in anlamı şudur; *Senin adını soyadını databaselerde araştırdık,red flag denk geldi,araştırıcaz*.
 Bu arada administrative process *national security*dir,yani hiçbir şekilde hızlandırılamaz,sonuçlanana kadar bilgi alınamaz,*kanka tanıdıgım var* bir işe yaramaz.Amerikada *national security* diyince akan kan durur,bunu bilen bilir zaten.

 Genel anlamda 2 türlü administrative process var:

1)Elçiliğin kendisinin yaptığı basit administrative process:Başıma gelen buydu,kanada red verdiği için daha derinlemesine database araştırması yapılması.Bunun dışında eksik belge vs. var ise bu da elçilik araştırmasına girer.Kısa sürer genelde(1 gün sürdü benimki).Burdan çıkarılan ders *ağbi ben zaten vize aldım,çokta abdye girdim sıkıntı olmaz* diye bir durumun olmaması.Database'de çıkarsanız her türlü sokuyorlar process'e.

2)Elçiliğin Washington'a pasladığı administrative process:En basit anlatımıyla *b.ku yediniz* administrative process'i.60 günde çoğu case sonuçlanıyormuş.13 yıl süren bile varmışmış.
 Eğer isim soyisim bilinen terörist isim-soyismi ile benzerse,abd'nin tehlikeli saydığı işlerden birisinden çalışmışsanız falan filan bu tür administrative process'e girer.

Bunu takip etmek için bir site mevcut:
https://ceac.state.gov/CEACStatTracker/Status.aspx?eQs=WwjqOlbeRYzCYubaSQI+RA==
 Burada ds160 numarasını vs. girip durumu takip edebilirsiniz.

Admin. process'e girmişseniz elçilik size farklı tip renklerde kağıtlar verir.Açıklaması da googleda var zaten,yazdırmayın şimdi buraya.

Sistemde *issued* yazdığı zaman saat 2de size verilen kuponla gidip vizeyi alıyorsunuz.

 Bu arada bazı ipuçları vereyim turist vizesine başvuracaklara:
-Siz turist vizesine başvurduğunuzda vize memuruna *ağbi biz geri dönücez*'i kanıtlamak zorundasınız.ABD göçmenlik kanunlarına göre vize başvurusu yapan kişi tersi durumunu vize memuruna kanıtlayana kadar illegal göçmendir.Hatta bunu schengen/ingiltere vs. için gayet rahat genelleyebiliriz.
-Vize memuru %95 sizden belge istemez.Neden istemez çünkü her türlü belgenin sahtesinin yapılabileceğini bildiği için istemez.Eğer vize memuru sizden belge istemişse %90 red almışsınız demektir.
-DS160 formunda yazanlara göre görüşme yapılır.
-Vize memurlarının yetkisi baya baya geniştir.Kafasına göre red verebilme yetkisine sahiptir.
-Vize memuru vücut dilini okuyabilir.Yalan söyleyenler genelde elini burnuna,kulağına vs. götürdüğü için durumu çakarlar direk.
-Daha önceki alınan vizeler önemlidir(travel history).Özellikle anglosakson vizeleri sistemde çıktığı için daha da önemlidir.Çoğu kez memur *almanyaya ne zaman gittin,neden gittin vs.* sorularını sormuştu benden öncekilere.
-Vize reddi var ise sistemde görürler ve sorarlar *vize reddiniz var mıydı* diye.Dürüst cevap verin,adam zaten sistemde görüyor,orda sizin dürüst olup olmadığınızı ölçüyor.
-Vizenin süresi pasaporta göre değişir.ABD her ülkeye farklı geçerlilik sürelerinde vize verir lakin bu durumu vize memuru değiştirebilir.Tr için turist vizesi 10 sene,C1D 5 senedir.Mesela bosna için c1d vizesi 1 sene,slovenya 3 senedir ki slovenya Tr'den daha gelişmiş bir ülkedir.Ama vize memuru isterse daha kısa süreli vizeler verebilir.

 Genel anlamda bakarsak yurtdışından abd vizesi almak çok sıkıntılı bir konu değil.Lakin boşuna zaman+para gitmekte.Process ise Tr ile aşağı yukarı aynı.Tek büyük fark para yatırma konusu o da ülkeden ülkeye göre değişmekte.

 Bu arada Türkiye tarihinde tc pasaportu bu kadar aşağılanmamıştır.Hala kızgınım ve suçun ABD'de olmadığını da gayet bilmekteyim.Bizi yönetenler bizi aşağılamak için herşeyi yapıyorlar.
  Olay bu kadar boka sardı yani.

28 ekimde palma de mallorcadan gemiye binecekken,şimdi o da ertelendi bizim mökemmel hökümetimiz sayesinde.Gemi değişti,limanda Agadir(fas) oldu.28'inde karadağdan İstanbula dönüp,1 gün kalıp,Agadir'a gidip,tekrar 1 gün kalıp gemiye gidicem.
 Madalya falan almam lazım bir yerlerden.

İşin güzel tarafı,tekrar küba cruise'u(jamaika başlangıçlı) yapıcam,uuu beybi!
 Gitmediğim yerlerde var honduras,kolombiya falan.Hatta transatlantikte yeşilburun adalarına bile uğruyor(orası neresi lan?)

 Öptüm,ciao.

25 Ekim 2017 Çarşamba

Blue Carpet Gemiadamı vizesi,İspanya

 Zor kısımlardan bir tanesi STCW, lakin gemi 28inde Palma de Mallorcadan kalkacağı için, mükemmel tc vatandaşı olarak yine ispanya başkonsolosluğuna başvurmak zorunda kaldım.

 Araci şirket BLS International.

Başvurduğum zaman off season olduğu için, 4-5 kişi vardi ki ispanya manyağı yurdum insanı için mucizevi bir rakam bu.

 Çok bilinmeyen bir olay var, onu anlatayım.

Eskiden gemiadamları için eğer bu kişiler gemiden avrupada ayrılıyorsa, limanda 3-5 günlük transit vize verilirdi -ki hala veriliyor ama ender-. Hollanda bana da vermişti.

 AB ise bu durumu azaltmak için bizlere özel yeni bir program başlatmış. Adı *blue carpet*.

Olay şu, gemiye gitmek için transit vize lazım ise, schengen ülkeleri minimum 1 seneden başlayan vizeler vermekte minimum belge ile. Ülke,pasaport vs. farketmeksizin.
 Minimum belge dediğim cüzdan, şirket kontratı falan. 3-5 tane belgeyi veriyorsunuz, 3 gün sonra 1 senelik vizeyi alıyorsunuz.

Aldık almasına da, üstünde kafam kadar *transito* yazmayaydı iyiydi. 90 gün kalmalı transit mi olur allahın gerizekalı ispanyası.

 İyice kıl olmaya başladım ispanya devletine.

STCW ve Gemiadamı cüzdanı almaya çalışmaca, tekrardan

 Şirkete girdik girmesine de, istedikleri belgeler vardı, onlardan bir tanesi de STCW.

STCW'yi daha önce anlatmıştım, lakin sistem tabi değişmiş mükemmel ülkemde. STCW demek gemiadamları için 4 temel sertifikayı almak demek.

 Daha önce alındıysa sınava giriliyor, alınmadıysa kursa gidip, sonra başvuruluyor. Sıkıntı şu ki sistemden kimsenin haberi yok, herkes yanlış biliyor.

 Ayvalık liman başkanlıgı zaten allahlıkta, 3-4 liman başkanlıgını aradım hepsi farklı cevaplar verdi *hacı nası alıcaz bunu* sorusuna.

 Anlatayım, belki birilerinin işine yarar. Yazacaklarım ilk defa alanlar için DEĞİLDİR. Tazeleme için bu.

1) http://odemeler.udhb.gov.tr/login.aspx?ReturnUrl=%2f
 Bu siteye giriyorsunuz e devlet ile. Solda *stcw belgeleri* kısmını bulup, dolduruyorsunuz. Kaç tane belge alınacaksa ona göre dolduruyorsunuz ve çıkan *c kodu*nu alıyorsunuz. C kodu ve istenen miktarı halk bankasına yatırıp, dekont alıyorsunuz ki 80 lira mı neydi.

2)Aynı site üzerinden *sınav ve sınav itiraz harçları* kısmına girip,*denizde güvenlik* yada kaç tane belge alınacaksa o bilgiler girilip, yine harç yatırılıyor  halk bankasına.

3)Gemiadamı cüzdanı kısmına girip yine c kodu alıyorsunuz.Bu cüzdan harcı, 80 lira mı ne.

4)Bunları yatırdıktan sonra, en yakın liman başkanlıgına gidip belgeleri veriyorsunuz, onlarda 1-2 gün sonra size mail atiyorlar. Bu maildeki kullanıcı adı,şifre ile şu siteye giriyorsunuz:
 http://gss.gasm.gov.tr/goss/genel/Default.aspx?ReturnUrl=%2fgoss%2fdefault.aspx

Buradan STCW sınavı için randevu alınabiliyor. Herşey online yani.

5)Randevuyu aldıktan sonra tekrar liman başkanlıgına gidip, sınav giriş belgesi almak gerek. Randevu aldığınız liman başkanlıgında sınav online yapılıyor ve sonuçlar hemen çıkıyor.

 Şimdi sınav harbi kazık, çok pis sokmuşlar. Cruise çalışanı olarak girmeme izin verilmeyen makina dairesidir, köprüdür falan hepsini soktular bana. İnternette güzel bir soru bankası var,linkini vereyim:
 https://www.denizcikaptan.com/urun/stcw-sertifikalari-soru-bankasi/
bu soru bankasını alıp, ÖSS'ye çalışırmış gibi çözmeniz gerek. Ciddi ezber vs. mevcut.
100 üzerinden 60 geçiş notu. Ben ilk girişimde 40 aldım, 3 günlük çalışmayla 64 aldım sonra. Ciddi çalışılması gerek.

Veritabanında 1000 tane soru var, o sorulardan 100 tanesi rastgele seçiliyor sınavda ve soruluyor.

 Sınav geçilince, şunlar yapılacak:

 6)*sınavı geçtim hacı* formunu aldıktan sonra, sağlık raporu için bakanlıgın belirlediği hastanelerden birine(internette hastaneler mevcut,googlelayın) gitmeniz gerek. 150 lirayla 300 lira arası tutuyor bu. Ben aliağadakine gidip, 2 günde halletmiştim.

Hastaneden raporu aldıktan sonra sahil sağlık bilmem müdürlüğü onu onaylıyor ve iş bitti.

 Bundan sonra liman başkanlıgını arayinca gemiadamı cüzdanı için gerekli belgeleri söyleyecekler. Belgeleri verip başvurduktan sonra 4-5 güne geliyor cüzdan.

 Biraz zaman alan bir süreç,2 hafta civari sürebilir.


Nooldu burda?

 Oha mayıstan beri yazmıyormuşum,yeni farkettim.

 Neyse zaten çok birşey olmadı. Yazayım bak;
NCL'den geri geldim, gelmeden new yorktaki ofise uğradım. Freedom of the seasde tanıştığım bir hatunu sırf tekrar görmek için avustralya/kanada cruiselarını salladım ve bütün takvimimi değiştirdim.
 İşte biz buna halk arasında *gerizekalılık* diyoruz. Kadının sözüne güvenilir mi yahu?

 Sonuç beklendiği gibi oldu, hatun manyak çıktı, gittiğime bile değmedi. Haziranda freedom of the seas'e gittim 1 ay, kötü cruise'du, sonra ağustosta tekrar gittim, yine kötü cruise'du. Kaybım bi 10 bin dolar vardır bu arada.

 Bizim patronda tam adam çıktı, herifin bütün takvimini bir hatun uğruna değiştirdim gık çıkarmadı adam.Hoş belki *bu adam mal lan* demiş olabilir içinde.

 İşin özü haziran ve ağustosta ispanya çıkışlı 1 aylık cruiselar yaptım, bir bok olmadı. Zaten gördüğüm yerlerdi. Bu arada inadına 2 kez 30 günlük ucu ucuna vize veren ispanya başkonsolosluğu, sana çok pis sövdüm, hala sövüyorum. Şirket 2 kere üst üste 3 senelik istemiş. 30 gün ne ulan it?
 Belirteyim, İspanya başkonsoloslugu öyle şirket mektubu falan okumuyor, dilekçe falanda okumuyorlar. Kontrat ne kadar sürüyorsa o kadar veriyorlar. Hiç uğraşmayın.
 3 günde veriyorlar ama o iyi.

Burdan alacağımız ders şudur: bir kadının sözüne asla güvenmeyiniz, latina ise double güvenmeyiniz, salaklık yapmayınız. İş iştir, hiç değiştirmeye değmez bir kadın için. Hatun bol zaten dünyada.
 Hoş hata ben de, o ayrı.

Ağustos sonu eve geldim, bir sonraki gemi için texas'a gidip, ondan sonra tekrar barselonaya dönüp transatlantik yapacaktık ki hortum çıktı texas işi yalan oldu, sonra da bizim pozisyonumuz bütün gemilerde(starboard'un yönettiği) iptal oldu.
 Yani bildiğin pozisyonumu *delete* ettiler lan. Oha dedim. Bunu da gördük.

Lakin bizde çözüm bol. 4 şirkete başvurdum, tekinden cevap gelmedi, 2 tanesi beni almadı eski ingiliz şirketi blacklistlemiş beni(o müdürü bulacam ben, doğru zamanı bekliyorum, ağzına yüzüne artık), sonuncusu da tecrübemi çok beğendi *seni en yakın zamanda gemide görmek istiyoruz* dedi, birşey demedim tabi.
 İlk kontratı müdür yardımcısı olarak yapmaya kastımda, şirket politikasıymış, olmazmış. Bu hollandalılar harbi kuralcı çıktı rıza baba. Zaten eski bir arkadaşım önermişti bu şirketi. Adamlar baya büyük ama mağaza alanında yeniler, baya potansiyel var, yaladım direk kendilerini.
 6 ayi kuyumcu olarak çekicez artık, sıkıntı yok burada.

 Şirkete girdik girmesine de, eski sistem olduğu için abd vizesiydi,stcw idi hepsini tekrar alıcaz. Onları da yazayım bari ayrı başlıklarda.